Банда ухваћена на дјелу: Постављали “либанске клопке” на банкомат

Вијести.ме
Банда ухваћена на дјелу: Постављали “либанске клопке” на банкомат

Котор - Након вишедневног праћења, полиција је на дјелу ухватила четворочлану банду - док су у Котору покушавали да скину свој уређај са једног од банкомата, преносе “Вијести.ме”.

Тивћанин Владимир Јовић (32) и тројица Бугара, током љета, помоћу такозваних „либанских клопки”, вребали су банкомате по приморју и скидали податке са картица клијената.

Први је ухапшен члан познате банде превараната из Бугарске Андреј Стојков (28), када се након поноћи пришуњао банкомату у Котору, гдје је покушао да скине уређај за „скимовање” података са картица.

Након њега полиција је у близини ухапсила и Јовића, а нешто касније у притвору су се нашла још два бугарска држављанина Георги Спасов (31) и Светослав Јорданов (38).

Они су ухапшени док су саучеснике чекали у аутомобилу.

Том четверцу јуче је тужилац одредио 48-часовно задржавање због сумње да су починили кривично дјело - неовлашћени приступ рачунарском систему, али се вјерује да ће полиција током даље криминалистичке обраде пронаћи још елемената за нова кривична дјела, али и основ да се против њих покрене и поступак за кривична дјела са елементима организованог криминала.

Пратили их цијелог јула

Ухапшени чланови банде из Бугарске у Црну Гору су са специјалним уређајима тзв. напреднијим верзијама „либанских клопки”, стигли почетком јула, али боравак на приморју нијесу трошили на купање и сунчање.

Полиција вјерује да су Стојков, Спасов и Јорданов током дана обилазили банкомате у Подгорици, Будви, Тивту и Котору, а онда вребали погодне моменте да поставе уређаје - тастатуру са чипом, која „скида” податке са картица које клијенти убаце приликом подизања новца са банкомата.

„Либанске клопке” су на банкоматима обично држали по неколико часова, а онда су чланови групе током ноћи долазили до тих мјеста и скидали своје уређаје, који су у својим кућиштима и картицама „памтили” заштитне бројеве и ПИН кодове картица.

- Службеници ОБ Котор су лишењем слободе ова четири лица, заједно са службеницима Сектора криминалистичке полиције, ушли у завршну фазу вишемјесечних активности на идентификовању групе за коју се основано сумња да се бавила високо – технолошким криминалом. Досадашње полицијске активности указују на основану сумњу да су на једном од банкомата у Котору постављали електронске уређаје, тзв. скимере на тастатуру и мјесто за убацивање платних картица, помоћу којих су скидали податке са платних картица корисника - саопштила је Управа полиције.

Уређаји у стану

Након хапшења банде, полиција је јуче претресла стан, који су Бугари користили у Котору, гдје су пронашли неколико уређаја - „либанских клопки” али и податке на још неколико картица, које су раније урадиле свој посао.

Управа полиције је током ове акције путем Интерпола остварила сарадњу и са полицијама других држава у којима су, како се сумња, злоупотријебљени подаци са банковних картица слати на израду. Вјерује се да ће на основу тих података бити нових хапшења чланова банде.

„Вијести” су половином јуна писале о упозорењима стручњака за сајбер криминал УП, који су тада појаснили начин рада превараната, који долазе махом из источних земаља - Бугарске, Румуније, Русије.

Тада су клијенти пословних банака упозорени да банде вребају банкомате, а да грађани лако могу бити покрадени јер се на тастатури терминала не види „лажни уређај”, јер је исте боје као и прави.

Када клијент убаци картицу у банкомат, „либанској клопци” је потребно свега неколико секунди да „скине” податке са заштитне фолије, који се касније чувају у флеш меморији читача. Током ноћи бандити скидају своје уређаје, а потом на основу података праве фалсификоване картице и тако скидају новац са рачуна клијената

Током ноћи бандити скидају своје уређаје, а потом на основу података праве фалсификоване картице и тако скидају новац са рачуна клијената.

Скинули око 12.000 евра

Полиција сумња да је група из Бугарске, која је од раније позната по рачунарским преварама, са банкомата у Котору али и у другим градовима Црне Горе као и у иностранству успјела овог љета да скине податке са више од 300 картица.

„Вијестима” је речено да су чланови групе, како се сумња, податке које су „скимовали” њихови уређаји слали члановима банде, који су у Латинској Америци израђивали фалсификоване картице, а потом на тамошњим банкоматима скидали новац клијената.

- Ти подаци су потом, како се сумња, злоупотребљавани у другим државама, међу којима и у земљама Латинске Америке, чиме је корисницима причињена материјална штета од најмање 12 хиљада евра. Полицијски службеници предузимају активности на утврђивању коначног броја злоупотријебљених картица и износа за који су оштећени њихови власници - наводи УП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана