Аустријски Зелени за трајну забрану окупљања у Блајбургу

Танјуг
Аустријски Зелени за трајну забрану окупљања у Блајбургу

ЗАГРЕБ - Аустријска странка Зелени поручила је недавно да активно ради на томе да се трајно забрани окупљање у Баљбургу, а Олга Воглауер, портпаролка и посланица те странке у аустријском парламенту, каже да је разлог јасан - тај скуп није сећање на жртве рата, већ се на њему окупљају усташе.

“Протеклих година итекако је доказано да су тамо славиле усташе и да су учесници користили хитлеровски поздрав. Дакле, врло је јасно ко се окупља на том догађају”, рекла је Воглауер.

Иако ове године у Блајбургу неће бити окуупљања због забране скупова услијед пандемије, Воглауер каже да Зелени тренутно активно преговарају са министром унутрашњих послова Карлом Нехамером да се тај догађај забрани законом.

“Скуп у Блајбургу злоупотребила је и хрватска политика, а мобилизација посјетилаца била је политички мотивисана. С обзиром на историју Аустрије свему томе не би требало да буде мјеста на аустријском тлу”, рекла је Воглауер за загребачки портал недјељника Новости.

Упитана зашто скуп није био забрањен раније, она каже да је то зато што се организује на приватном поседу и зато што се пријављује као црквени догађај.

“Тако су то аргументовале локалне власти. Али, све се промјенило прошле године када је Католичка црква у Корушкој забранила да се тај скуп назива црквеним пошто су многобројни учесници кршили законе, нпр. онај о забрани коришћења нацистичког поздрава. Осим тога, тамо су биле присутне усташке заставе и други усташки симболи”, каже Воглауер.

За њу је, истиче, несхватљиво како тај догађај већ нису забраниле локалне власти.

“Корушка Црква је то схватила прошле године и више не одустаје од своје одлуке. Сада преко савезне владе то окупљање желимо да буде дугорочно забрањено. За то је потребно да црквени догађаји престану да буду рупа у закону”, навела је Воглауер.

Говорећи о томе како на тај скуп гледају грађани Аустрије, она каже да се већина чуди зашто се то догађа на Блајбуршком пољу.

“Дио локалног становништва је историјски повезан са тим догађајима”, навела је и додала да се у Аустрији прави јасна разлика између скупова на којима се “сјећамо жртава и оних на којима се величају тоталитарни системи”.

А окупљање на Блајбургу је, каже, ово друго и зато велики број грађана Аустрије не жели тај скуп, поготово не у постојећем облику.

Истиче да веома критички гледа на то да је у мотив тог окупљања политички, који се манифестује тако што хрватске станке мобилизују људе да дођу у Корушку и при томе им још плаћају превоз.

“Такође, учешће високо рангираних политичара на том догађају и његово коришћење у пропагандне сврхе крајње је спорно чак и у контексту аустријских закона. С обзиром да се ради о окупљању фашиста и нациста учешће представника Католичке цркве никако не разумијем. Учешћем високих црквених званичника, бискупа и надбискупа, том се догађају придаје додатна симболична вриједност”, напомиње Воглауер.

Наводи и да је за присјећање на жртве довољна обична миса коју би служио свештеник.

“Међутим, оно што смо протеклих година доживјели на Блајбургу је потпуно другачије - ријеч је о највећем окупљању фашиста у Европи”, рекла је Воглауер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана