Аустралијанци преузимају словеначки ЈУБ за 191 милион евра

Тањуг
Аустралијанци преузимају словеначки ЈУБ за 191 милион евра

ЉУБЉАНА - Најстаријег словеначког произвођача боја, компанију ЈУБ, преузеће аустралијска фирма Дулукс за око 191 милион евра, преноси агенција СТА, позивајући се на незваничне информације словеначких медија.

Аустралијска Дулукс група, у власништву јапанске компаније Нипон Пеинт, која производи и продаје зидне боје марке Дулукс, понудила је 5.500 евра по акцији за завршетак преузимања ЈУБ-а, према незваничним сазнањима која су објавили Радио Словенија и пословни лист Финанце.

Нови власници ће се обавезати да задрже сједиште и производњу ЈУБ-а у Словенији, извијестио је тај лист.

Радио Словенија је објавила да је за ЈУБ био заинтересован наводно и холандски мултинационални произвођач боја и премаза AckoNobel, али да су власници словеначке фирме одбили њихову понуду јер нису изразили спремност да сједиште и производњу задрже у Долу, мјесту у близини Љубљане.

Агенција СТА подсјећа на раније извјештаје домаћих медија да су садашњи власници ЈУБ-а, углавном (бивши) менаџери и запослени који имају контролни удио преко посредне компаније, одбацили могућност продаје финансијским инвестиционим фондовима, јер желе стратешког власника који би наставио да развија ЈУБ-ов програм.

Ако споразум буде постигнут, аквизиција ЈУБ-а, који је прошле године забиљежио рекордне резултате, биће један од највећих послова посљедњих година. Добит прије пре камата, пореза, депрецијације и амортизације ЈУБ-а износила је 19 милиона евра у 2020, а док не нето дуг био 2,2 милиона евра, преноси СТА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана