Атлантски савјет за стално америчко присуство на Балкану

Срна
Атлантски савјет за стално америчко присуство на Балкану

Београд - Америчка невладина организација Атлантски савјет у извјештају о новој америчкој стратегији за Балкан предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, залагање за „историјско помирење“ са Србијом и обнављање репутације Вашингтона као истинског посредника у региону.

Извршни потпредсједник ове организације Дејмон Вилсон рекао је за „Глас Америке“ да се Атлантски савјет залаже за „унапређење историјског процеса помирења са Србијом“ и да САД буду истински посредник у постизању напретка у дијалогу Београда и Приштине или пружању помоћи Грчкој и Македонији.


„Постоји велика шанса за Србију, под лидерством /Александра/ Вучића, и САД под овом администрацијом да покушају да доведу до историјског помирења двије земље“, рекао је Вилсон.

Он је навео да има много више области у којима двије земље могу да сарађују, те подсјетио да, према анкетама и из других извора, бирачко тијело у Србији разумије да је будућност Србије у Европи.

„Под тренутним лидерством у Београду постоји шанса да помогнемо да се приведу крају разговори са Приштином, да се унесе осјећај повјерења у тај однос, али и неминовности у погледу будућности Србије. То су тешке одлуке за предсједника Вучића и Владу Србије, али су јасно показали заинтересованост и вољу“, рекао је Вилсон.

На питање да ли подржава захтјев Приштине да се САД директно укључе у преговоре са Београдом, он је одговорио да има смисла да Вашингтон буде дио тог процеса, али да је очигледно да, прије свега, треба да га воде Београд и Приштина.

„ЕУ ће наставити да игра драгоцјену улогу као посредник, али Американци не би требало да сједе напољу. Требало би да имамо улогу и помогнемо да се дијалог доведе до конструктивног завршетка“, каже Вилсон.

Он сматра да је неопходна активнија улога САД у региону и тврди да „ако Вашингтон не буде више ангажован, постоји ризик од избијања кризе на Балкану“.

Према његовим ријечима, извјештај Атлантског савјета треба да пошаље поруку да је сада право вријеме за обновљени амерички ангажман у региону и да постоји стратегија како САД могу да се придруже ЕУ и помогну да Балкан постане дио Европе и трансатлантске заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана