Атина: Ухапшен Виктор Рестис, грчки бродовласник и закупац Светог Стефана

Вијести
Атина: Ухапшен Виктор Рестис, грчки бродовласник и закупац Светог Стефана

Атина, Подгорица - Грчки бродовласник Виктор Рестис ухапшен је данас на основу сумњи да је умијешан у прање новца и проневјеру, саопштила је грчка полиција и судски званичници, преносе подгоричке "Вијести".

Он је тако постао један од малог броја утицајних бизнисмена коју су ухапшени од када је Грчка запала у кризу.

Рестис, који посједује трговачку флоту и између осталог, удио у једном грчком листу, оптужен је да је користио утицај у ФББ банци да би обезбиједио кредите и средства до 500 милиона еура за особе и компаније са којима је повезан, пренио је Ројтерс.

Његова породица има већински удио у малој банци ФББ, која је угашена раније ове године при чему је здрави дио активе преузео главни грчки кредитор, Национална банка.

Рестис је ухапшен испред његове канцеларије у сјеверном предграђу Атине, а касније у току дана би требало да се појави пред тужиоцем.

Рестиса (45) су у Атини ухапсили припадници Одјељења за организовани криминал на основу сумњи да је умијешан у прање новца, проневјеру и оснивање криминалне организације.

ДОЕ наводно тражи још три особе у вези са истим оптужбама.

Рестис је један од најпознатијих грчких бизнисмена и предузетника.

Кредити који су предмет истраге наводно укључују компаније повезане са његовим широким комерцијалним интересима и износе више од 500 милиона евра.

ДОЕ је саопштила да је Рестис лично оптужен да је од ФББ добио кредит од 5,8 милиона евра преко холдинг компаније у власништву Рестиса и његове породице.

У мају је „здрави” дио ФББ постао власништво Националне банке Грчке јер Рестис није успио да обезбиједи суму потребну на основу актуелног процеса докапитализације банака у држави.

ФББ је изгубила лиценцу за рад подвргнута специјалној ликвидацији.

Рестис је шести највећи грчки бродовласник и посједује око 92 брода. Флота садржи око 267 танкера и 65 бродова за первоз расутог терета.

Одбацио оптужбе

Рестис је одбацио оптужбе приликом појављивања пред тужиоцем да би био формално оптужен, саопштили су судски званичници.

Биће саслушан у петак.

Грчки тужилац је издао још два налога за хапшење у истом случају.

- Ово је велико изненађење за бродску индустрију – он је велики играч у том сектору - рекао је Ројтерсу један званичник индустрије, која обезбјеђује око пет одсто БДП.

Богати грчки бродовласници, који контролишу око 15 одсто глобалне флоте, деценијама уживају повољне пореске услове, плаћајући порез на носивост брода умјесто на профит.

Од избијања кризе су се нашли на мети медијских група и љевичарске опозиције, који их оптужују да избјегавају сношење терета штедње.

Рестис је тренутно у спору са америчким удуржењем Јединствено против нуклеарног Ирана , које врши притисак за покретање званичне истраге о сарадњи Рестис групе са режимом у Ирану.

Ситрејд Глобал је објавио да је Рестис група пред судом у Атини тужила УАНИ, са сједиштем у Њујорку, за клевету и друге прекршаје.

Шеф УАНИ, Марк Волас, бивши амбасадор САД при Уједињеним нацијама, рекао је да је Рестисова „тактика равна пријетњи да ће искористити своја огромна финансијска средства да изазове банкрот УАНИ ако то удружење не открије (веома поуздане) повјерљиве изворе, повуче наводе у вези са Рестисом и не упути неосновано извињење”.

Рестис је члан Одбора директора грчке компаније Адриатик Пропертис која је закупац Светог Стефана.

Са рудником мрког угља у Беранама је повезан преко фирме Балкан Енергy, али је та приватизација пропала.

Рестис је и иза Фирст Фајненшл Банк у Црној Гори, а неформално је повезиван и са власништвом у Дневним новинама.

Рестисов главни партнер за Црну Горе је Петрос Статис.

ДН: Немамо везе са Рестисом

Представници Дневних новина саопштили су да немају никакве везе са грчким бизнисменом Рестисом.

- Дио медија у Црној Гори је поновио неистините тврдње да су Дневне новине у вези или су довођене у везу са грчким бизнисменом Виктором Рестисом - каже се у саопштењу редакције тог листа.

То, како се додаје, није тачно и једина веза између Рестиса и Дневних новина је то што је и њихов партнер Грк.

- Када бисмо слиједили исту аналогију, власник појединих медија у Црној Гори могао би бити сваки амерички бизнисмен или политичар - додали су представници тог подгоричког листа.

Такве дезинформације, како су навели, шире се из само једног центра у Црној Гори, чија су, како кажу, највећа конкуренција Дневне новине.

- Постало је крајње дегутантно константно понављање неистина које су више пута демантоване - наведено је у саопштењу.

У Дневним новинама сматрају да је свакој здраворазумској особи постало јасно да су они медиј који се бави истинитим информисањем јавности и да ће истрајати на том путу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана