Апелациони суд Црне Горе укинуо пресуду за "државни удар" Мандићу, Кнежевићу и осталима

Танјуг
Апелациони суд Црне Горе укинуо пресуду за "државни удар" Мандићу, Кнежевићу и осталима

ПОДГОРИЦА - Апелациони суд Црне Горе укинуо је данас првостепену пресуду у случају познатом као "државни удар".

Првостепеном пресудом за наводни "државни удар" с циљем свргавања тадашње власти Црне Горе на челу су актуелним предсједником Милом Ђукановићем на изборни дан 2016. године, осуђено је више лица, међу којима и лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и бивши генерал Жандармерије Србије Братислав Дикић.

Предмет "државни удар" враћен је Вишем суду у Подгорици на поновно суђење пред потпуно измијењеним вијећем.

- Вијеће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нису могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дјела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дјела - саопштено је из Апелационог суда.

Душан Јововић, адвокат Дикића је за подгоричке "Вијести" изјавио да ће његов брањеник данас напустити затвор у Спужу.

Подгорички Виши суд осудио је у мају 2019. године 13 људи  на укупну казну затвора у трајању нешто више од 68 година-

Мандић и Кнежевић осуђени су на по пет година затвора, возач ДФ-а Михаило Чађеновић годину и шест мјесеци. Руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов за стварање криминалне организације и тероризам у покушају добили су 15 и 12 година, а Дикић осам година за кривична дела тероризам у покушају путем помагања и стварања криминалне организације.

Предраг Богићевић осуђен је на седам година, колико и Немања Ристић, а Србољуб Ђорђевић и Милан Душић на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године, Драган Максић годину и девет месеци, док је Кристина Христић осуђена на условну казну затвора од једне године.

Предсједница судског вијећа Вишег суда Сузана Мугоша  саопштила је тада да су сви окривљени имали задатке који су требало да резултирају насилним рушењем власти у Црној Гори, проглашење побједе Демократског фронта на изборима како би се спријечило прикључење Црне Горе НАТО алијанси.

План је, према пресуди, "подразумијевао хватање тадашњег премијера Мила Ђукановића или његову ликвидацију, као и насилни улазак у Скупштину Црне Горе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана