Апел Србима у Хрватској да се попишу на предстојећем попису

Танјуг
Апел Србима у Хрватској да се попишу на предстојећем попису

БЕОГРАД - Удружење Срба из Хрватске, са сједиштем у Београду, апеловало је на све Србе у овој држави који имају право, према хрватском Закону о попису становништва, домаћинстава и станова од 3. априла оове године, да искористе своје право и да се попишу како би бар донекле исправили учењену неправду најприје прогоном, а онда и одузимањем пребивашиста и губљењем свих права која из тога произлазе.

У саопштењу достављеном медијима, Удружење је најоштрије осудило отпор хрватске деснице, прије свега непризнате „Хрватске православне цркве”, која вуче коријене из Независне државе Хрватске и позива да се умјесто српског идентитета промовише категорија „Хрват - православац”.

Указујући на значај овог пописа становништва, подсјећају да је ријеч о трећем попису од осамостаљења Хрватске и првом од њеног уласка у Европску унију и поручују да је основни проблем то што је у Хрватској Срба све мање.

Подсјећају да је пописом становништва прије ратних сукоба, из 1991., у Хрватској било више од 600.000 Срба, први послијератни попис 2001. показао је бројку од 201.600 припадника српске заједнице, а од прошлог пописа из 2011. године, када их је било 186.000, и доношења Закон о пребивалишту према којем их је избрисано око 70.000, што значи да ће их на овом попису бити знатно мање.

У Удружењу се надају да ће, како истичу, без обзира на број припадника националних мањина који покаже предстојећи попис, у Хрватској смањивати анимозитет према другачијима, и да ће коначно као чланица Европске уније на богаство различитости почети да гледа као на своју предност.

Подсјећају да су институције Срба у Хрватској да би олакшале попис осмислиле заједничку кампању Буди е-Србин!, и израдиле интернетску страницу е-Србин на којој су дата упутства за попис, а објашњено је и која сва права српске заједнице у Хрватској произлазе из службеног бројног стања.

Срби су позвани да се слободно изјасне о томе што јесу, које су националности, којој вјероисповијести припадају и којим језиком говоре, без било каквих ограничења и притисака.

Прва фаза пописа у Хрватској, односно могућност самопописивања путем интернет странице е-Грађанин, почиње 13. септембра односно 27. септембра класичним путем.

Истиче се да попис није само од значаја за даљње друштвене и демограгске пројекције и анализе него првенствено ради остваривања појединачних права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана