Апел митрополитa Порфирија и кардинала Бозанића да се обезбиједи смјештај људима погођеним земљотресом

Срна
Foto: Printscreen/Youtube

ЗАГРЕБ- Загребачко-љубљански митрополит Порфирије и загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић обишли су данас Катедралу и Саборну цркву Преображења Господњег у Загребу, које су страдале у земљотресима 28. и 29. децембра прошле године.

Митрополит Порфирије и кардинал Бозанић у обраћању новинарима апеловали су да се сви ангажују како би био обезбијеђен смјештај људима који су остали без крова над главом у разорном земљотресу на подручју Баније.

"Осећамо саучешће са породицама жртава. Иако је у потресу страдало много храмова, у овом тренутку је много важније да се, уколико је то могуће, обезбеди какав такав смештај људима који су изгубили кров над главом", рекао је митрополит Порфирије.

Што се тиче обнове храмова, каже загребачко-љубљански митрополит, то ће бити остављено за нека времена која тек долазе.

"Оно што је ургентно и најважније осећамо читавим својим бићем као људи које верују у Бога, као хришћани и као цркве и ту треба да се сви ангажујемо", рекао је митрополит Порфирије.

Он је указао да су људи створени да буду бића заједнице и да само у препознавању једни других и у различитостима, констатују да су једни другима потребни.

"И ове невоље које су нас снашле, не бирају људе, не гледају ко је ко, не препознају различите народе, нити оне који се моле Богу на један или другачији начин. Немуште силе овог света нам казују да смо позвани да будемо једно у различитости и да је заправо човеку потребан човек", поручио је митроплит Порфирије.

Он је указао да је штета коју је земљотрес у Загребу причинио двору надбискупа и Катедрали одгромна и да, осим ангажовања вјерника, држава мора да обрати пажњу на овај велелепни храм и споменик културе који надилази границе Хрватске.

Кардинал Бозанић је рекао да је данашњи сусрет са митрополитом редован, али да има и једно специфично значење.

"Ово је екуменско ходочашће од загребачке Катедрале до православног храма. Ми овдје ходамо као вјерници који у исто вријеме гледају на потребу и на патњу људи, али и на помоћ која долази од Бога", рекао је кардинал Бозанић.

Он је поновио да је збрињавање људи у подручјима погођеним земљотресом приоритет, а да онда на ред долази све друго.

"Апелујем да сви учинимо оно што можемо посебно за оне који немају крова над главом", поручио је кардинал Бозанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана