АП: Екстремна десница у успону у Хрватској

Агенције
АП: Екстремна десница у успону у Хрватској

Загреб - Есктремна десница је у успону у Хрватској, док се разочарење Европском унијом у најмлађој чланици европског блока шири, оцјењује у ауторском тексту америчка агенција Асошиејтед прес.

У тексту АП подсјећа да је једна од највећих вечери у календару хрватског спорта, меч квалификација за Европско првенство са Италијом, била обиљежена појављивањем "свастике" на терену "пред запрепашћеним погледом европских фудбалских званичника".

"''Свастика'', коју је спрејом исцртао вандал, хемикалијом која постаје видљива тек пошто су се упалили рефлектори за почетак утакмице, постала је најочигледнији симбол пораста ултранационалистичких осјећања која дјелује да цуре у мејнстрим популацију најновије чланице Европске уније", пише АП.

Америчка агенција наводи да ово није једини инцидент.

У етнички мјешовитим градовима у источној Хрватској, знакови поред пута на српском ћириличном писму су уништени, а српске православне цркве су вандализоване графитима са симболом ''У'', који представља усташки режим за вријеме Другог свјетског рата, повезан са нацистичким.

"Викендима усташки слогани чују се на спортским догађајима и рок концертима", пише АП.

Појава оваквих симбола, наводи АП, "можда није изненађење у држави која је током Другог свјетског рата послала на десетине хиљада Срба, Јевреја и Рома у логоре смрти".

Садашњи лидери балканске државе позвали су, међутим, на промјене у понашању након глобалних осуда због појављивања "свастике" на фудбалском терену, пише АП.

Америчка агенција цитира изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић да је тај чин нанио "немјерљиву штету репутацији хрватским грађанима и њиховој домовини, широм свијета" и да се стога Хрватска мора да стави "тачку на овакве ствари".

"Успон деснице у Хрватској подгријан је дубоком економском кризом и порастом гњева јавности због немогућности владе која нагиње љевици да то ријеши, чак и пошто је држава прије двије године ушла у ЕУ на сновима о изненадном богатству који се нису материјализовали", наводи АП.

Агенција преноси оцјене аналитичара да је пораст деснице у Хрватској дошао на највишу тачку од деведестих година прошлог вијека.

"Нажалост, екстремна десница је видљивија више него икад у протеклих 25 година у Хрватској", рекао је историчар Хрвоје Класић.

Већина хрватских званичника ублажава оцјене о порасту деснице, наводећи да се ради о предизборној кампањи, наводи АП.

"Хрватско друштво није ни боље ни лошије него у другим државама ЕУ. Ми смо у изборној години и неке теме отварају они који желе да привуку присталице", рекао је предсједник хрватског парламента Јосип Леко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана