Анушић: У Пули се неће оснивати никаква француска војна база

Танјуг
Анушић: У Пули се неће оснивати никаква француска војна база

ЗАГРЕБ- Хрватски министар одбране Иван Анушић представио је градоначелнику Пуле Филипу Зоричићу могући план оснивања центра за обуку пилота на авионима занемариве буке, а не на Рафалима и нагласио да се у том граду не ствара војна база.

-У Пули неће бити размјештени Рафали јер се обука пилота ради на школским авионима, у овом случају то би био Пилатус ПЦ-21 - истакао је Анушић, саопштено је из МОРХ-а.

Додао је да је Пилатус ПЦ-21 тиши од цивилног, путничког авиона, а његова бука занемарива. Нагласио је да се у Пули, буде ли потписан уговор и договорен тај пројект, неће догађати ништа инвазивно, неће се оснивати никаква француска војна база нити грађани Пуле, као становници туристичког града, имају разлога за икакав страх од буке или сличног.

Анушић је додао да су војни пилоти борбених авиона дио елитних јединица сваке војске, тако и хрватске и да Пула, ако се оснује центар за обуку, постаје центар гдје ће ти пилоти стицати знање и вјештине којима ће чувати сигурност Хрватске, али и савезничких земаља одакле ће такође долазити на обуку.

Градоначелник Пуле Зоричић изразио је задовољство састанком и нагласио да је од министра Анушића и његовог тима добио чврсте гаранције да се у Пули не ствара војна база нити ће авиони Рафали летјети изнад града и овог дијела Истре као дио војне обуке пилота.

-Пула је деценијама била војни град, сада је нажалост све мање и индустријски, али је град културе и већина домаћег становништва живи од туризма и зато је потребно мирно окружење, посебно у контексту рата у Украјини - рекао је, између осталог, Зоричић.

Из МОРХ-а су навели да је планирано да Центар за обуку пилота борбених авиона буде реализован са француском фирмом ДЦИ која је у мјешовитом државном (француском) и приватном власништву. ДЦИ услуге обуке пилота хеликоптера и борбених авиона нуди у сарадњи с француским Оружаним снагама.

Интерес Хрватске за оснивањем таквог центра за обуку је да се омогући континуитет обуке хрватских војних пилота Рафала.

-Наиме, повратком наших посљедњих војних пилота с обуке у Француској, француска страна испуниће своју обвезу из уговора о набавци Рафала о обуци хрватских војних пилота. Обука на Пилатусу ПЦ-21 омогућава прелаз на више типова борбених авиона - Рафале, Ф-16, Еурофајтер… што омогућава да у том центру обуку пролазе и будући пилоти тих борбених авиона - појаснили су из хрватског Министарства одбране, пренела је Хина. Додали су да за сада није дефинисан датум успостављања тог центра за обуку пилота борбених авиона и да се о уговору још преговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана