Анушић: Хрватска мора да почне да производи муницију и за извоз

Танјуг
Анушић: Хрватска мора да почне да производи муницију и за извоз

БРИСЕЛ/ЗАГРЕБ - Потпредсjедник хрватске Владе и министар одбране Иван Анушић изјавио је у Бриселу да Хрватска мора да почне да производи муницију и оружје не само за своје потребе, већ и за извоз.

“Војна индустрија у цjелини мора почети да функционише у складу са изазовима који су пред нама. Земље ЕУ, међу њима и Хрватска, морају развијати своје производне потенцијале”, рекао је Анушић.

Анушић је најавио јачање оружаних снага. “Првог дана када сам преузео дужност рекао сам да морамо јачати наше оружане снаге, што и радимо кроз набавку оружја, борбених авиона итд., али све оружане снаге почивају на човеку, војнику који мора бити задовољан и добро плаћен за свој посао”, рекао је Анушић и најавио повећање плата у Оружаним снагама које, како каже, неће бити симболично.

Најавио је такође и побољшање неких правила која би требало да олакшају војнички живот, а као примере је навео размjештање војника ближе својим кућа, а то значи да неће морати да спавају у касарнама Разматра се и увођење бескаматних стамбених кредита, олакшице кроз ПДВ и слично, рекао је Анушић, пренела је Хина. 

“Хрватска је до сада упутила војну помоћ Украјини у вриједности 181 милион евра и настављамо даље да је шаљемо, колико је то у нашим могућностима”, рекао је Анушић.

Он је истакао да Хрватска испуњава и да ће испунити оно што је обећала и најавила да ће послати у Украјину. Изразио је наду да ће све земље чланице ЕУ испунити оно што је договорено када је ријеч о помоћи Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана