Антисрпска хистерија због пожара у Хрватској

index.hr
Антисрпска хистерија због пожара у Хрватској

Загреб - У дијелу хрватске јавности се због пожара који су овог љета похарали Далмацију већ неко вријеме шири антисрпска хистерија, пише index.hr.

Тај портал наводи да десничарски портали тако шире теорије завјере у којима без икаквих ваљаних аргумената тврде да су пожари доказ "специјалног рата" против Хрватске који, наравно, воде - Срби.

Иде се дотле, наставља Index, да се чак тражи да се Србима забрани љетовање у Хрватској.

Коментари на друштвеним мрежама су још гори - отворено се позива на клање Срба. Али, чињенице говоре нешто сасвим друго.

Наиме, пише даље Index.hr, једини пожар који је ове године подметнут због мржње према неком народу односи се на случај 25-годишњакиње која је приведена јер је у недјељу навече у Бргуду, мјесту на бенковачком подручју, подметнула пожар због мржње према српском становништву на том подручју.

Зашто се у оваквим ситуацијама јавља таква хистерија која пркоси свим познатим чињеницама, запитао се Index и покушао да добије одговоре од психолога Мирјане Кризманић, која сматра да хрватски званичници морају да буду свјесни национализма који је итекако присутан у Хрватској.

"Јасно је да људи који живе у мјестима гдје је у једној ноћи избило пет или шест пожара виде да то неко пали. Не може пет, шест пожара у једној ноћи, без сунца, бити случајно. Јасно је, људи закључе како то неко пали и сумњају на пиромане, али не слуте да њих има мало. Када знамо да пиромана које паљење ватре узбуђује има мало, можемо рећи да пале и други", каже Кризманић у разговору за Index.

Она затим наводи да Срби који живе на мјестима која је захватио пожар вјерују да ватру пале Хрвати, док Хрвати вјерују да ватру пале Срби.

"Случајно је ухапшена једна особа која је рекла да је подметнула ватру јер мрзи Србе", додаје Кризманић.

"То је типично балканско понашање"

Она сматра да се у оптуживању једне и друге стране крије природна реакција људи који само желе да схвате зашто неко пали заједничку имовину.

 "То је страшан злочин против људи и природе и човјек само тражи објашњење. Најбоље објашњење је пироман који је поремећен, али према броју пожара јасно је да још неко пали. Мислим да ту има разних. Оних који су балави па пале ватру, оних који су неодговорни и пале смеће, несрећних случајева и оних који су подметнути намјером. Али, да се пожари подмећу на националној основи, то не можемо тврдити", закључује Кризманић и подсјећа да су пожари избијали у Хрватској и прије рата.

"Комшије пале земљу једни другима, крава му се разболи и подметне пожар комшији и не размишља о томе да ће направити штету себи. То је типично балканско понашање и то је оно што је страшно. Људи ниских страсти", додала је.

Кризманић упозорава и да власт мора да буде свјесна национализма који је присутан у земљи.

"Свака власт која размишља треба да зна да смо ми заправо свјежи из рата. Код нас национализам још увијек трепери, а не заборавите, у Јасеновцу још увијек стоји плоча с поздравом 'За дом спремни'. То распирује национализам на обије стране. Против тога се треба борити, а ова власт то не чини", каже она и додаје да треба радити на патриотизму.

 "Умјесто национализма, треба ширити патриотизам како би се људи подстакли да чисте шуме и путеве и пазе на своју земљу", закључила је Кризманић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана