Антићирилична група се распала

Агенције
Антићирилична група се распала

Загреб - Такозвани Штаб за одбрану Вуковара више не постоји, потврдили су Здравко Комшић и Дамир Мадуна, двојица виђенијих и активнијих чланова те групе, који су се противили увођењу ћирилице, због чега су и организовали протесте.

Комшић и Мадуна су јуче иступили из Штаба, а ту одлуку су донијели након што је дан раније 15 чланова већином гласова одлучило да ће штаб јавно подржати коалицију ХДЗ и ХСП "Др. Анте Старчевић" на локалним изборима.

На тај начин је потврђено раније писање медија да иза организовања протеста у Загребу против увођења ћирилице у Вуковару стоје двије десничарске странке ХДЗ и ХСП, које су протесте организовале да би окупиле што више присталица пред предстојеће локалне изборе.

- На тај начин негира се све оно што смо у посљедња четири мјесеца заговарали. Пријашњи став у вези са изборима био је да Штаб неће излазити са својом независном листом на изборе, нити ће подржавати било коју политичку опцију или листу током предизборне кампање - написао је Мадуна у свом саопштењу.

Он је додао да су неки људи унутар Штаба ту намјеру имали од самога почетка и да су за неколико гласова више на листи ХДЗ - ХСП АС продали Штаб. Комшић тврди како има сазнања да ће у сљедећих неколико дана Штаб напустити још људи, као и нека удружења.

- На почетку рада донијели смо Декларацију да Штаб неће водити политику. Наш једини циљ био је да спријечимо увођење ћирилице у Вуковар - наводи се у саопштењу.

Штаб за одбрану Вуковара основан је након што је Влада Хрватске објавила да ће спровести закон и у Вуковару увести ћирилицу те је организовао протесте против ћирилице у Вуковару и Загребу. Удружења ветерана организовала су почетком априла у Загребу скуп под називом "Не ћирилици у Хрватској" на којем се окупило 20.000 људи, а присутне је забављао Марко Перковић Томпсон.

Везе са ХДЗ-ом

Вуковар је послије протеста у Загребу освануо облијепљен плакатима којима се поручује да ХДЗ и ХСП стоје иза 300 ветеранских удружења - организатора протестног скупа против увођења ћирилице као службеног писма у овом граду.

На плакату је наведено да се, иако тврде да иза Штаба за одбрану Вуковара не стоји ниједна странка, на фотографији са састанка удружења ветерана налазе званичници ХДЗ-а Иван Пенава, Дамир Барна, Филип Караула, као и одборници из редова ХСП-а Игор Гаврић и Роберт Рапан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана