Анте Котромановић: Срби имају среће што нећу бити министар

Агенције
Анте Котромановић: Срби имају среће што нећу бити министар

Загреб - Одлазећи хрватски министар одбране Анте Котромановић настављајући полемику на тему наоружавања Хрватске жестоко се обрушио на власти у Србији.

Он је изјавио да су власти у Србији "прваци у вођењу ратова и да српски државни врх нема права никоме да држи лекције".

Котромановић тврди да Хрватска нема никакав проблем с најавом Србије да ће набавити ракетне системе С 300 из Русије, али поручује да ће управо сарађујући с том земљом Србија тешко ући у ЕУ. Реагујући на изјаве српског премијера Александра Вучића, који је позвао Хрватску да престане да се наоружава, али и на изјаву потпредсједника Владе и шефа српске дипломатије Ивице Дачића, Котромановић је изјавио да су Вучић, Николић и Дачић били "прваци у вођењу рата на простору бивше Југославије".

Котромановић је рекао да у Београду могу бити "само срећни што он више неће бити министар одбране Хрватске".

Он је истакао да свако има право на одбрану и да Хрватска као чланица НАТО-а и ЕУ нема освајачке претензије.

- Србија мисли да ће ући у ЕУ сарађујући с Русијом. Тешко! То што ми у Хрватској радимо на јачању наших оружаних снага, то је у склопу заједничке европске безбједносне политике - казао је Котромановић.

Он је додао да му у ствари није јасно због чега се у Србији буне, посебно када су након најављеног уласка Црне Горе у НАТО готово у потпуности окружени члановима западне одбрамбене алијансе.

- Шта њих забрињава? Да ћемо ми ратовати? Наравно да Хрватска неће ратовати - навео је Котромановић.

Одлазећи потпредсједник Владе Хрватске Весна Пусић изјавила је да је галама у вези с ракетним системима, чију је набавку најавио званични Загреб, на врло дугачком штапу и питање је, каже, да ли је то реалан пројекат. Она је истакла и да јој се чини да Србија то користи за стварање психозе за наоружавање.

Рогозин

Замјеник предсједника Владе Русије Дмитриј Рогозин рекао је да би Србија значајно модернизовала војску ако реализује набавку оружја из Русије, али да је проблем што таква набавка кошта. Он је казао да постоји захтјев Србије да набави оружје из Русије, али није желио да прецизира о ком наоружању је ријеч, уз примједбу да то треба да саопште српски званичници.

- То су најразличитији видови оружја, углавном одбрамбени системи. Тиче се и авијације и копнених снага. Ако реализујемо овај захтјев, моћи ћемо снажно и значајно модернизовати оружане снаге Србије - рекао је руски званичник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана