Анонимуси хаковали сајт Владе Хрватске, с поруком “Доста сте крали”

Танјуг
Анонимуси хаковали сајт Владе Хрватске, с поруком “Доста сте крали”

Загреб - Анонимуси су хаковали веб страницу Владе Хрватске, на коју су поставили поруку “Доста сте крали”, преноси Танјуг.

Хрватски медији претпостављају да је ријеч о освети због ступања на снагу новог кривичног закона, који између осталог предвиђа затворску казну до три године, за неовлашћен приступ рачунарском систему или подацима, као и за ометање рада система, оштећење података, неовлашћено пресретање рачунарских података.

Анонимуси су прије неколико седмица напали странице Карловачке и Самоборске банке и тада најавили “обрачун” с другим банкама у Хрватској.

Они су напали и веб сајт предсједника Хрватске Иве Јосиповића због његовог залагања за ауторска права, министарства спољних послова, Хрватске бискупске конференције и Торциде - удружења навијача сплитског ФК Хајдук.

Непознати хакер је синоћ оборио и сајт Хрватског католичког радија и на страницу поставио илустрацију мучења за вријеме инквизиције уз питање зашто је људима потребан медиј који се “користи за промовисање клерофашистичке политике и уношење немира у друштво неистинама и ноторним лажима”.

Хакер је, поред поруке, навео и своју мејл адресу, а свецем дана је прогласио “Свету Ломачу”.

По новом кривичном закону, неовлашћени приступ рачунарском систему или подацима, ометање рада система, оштећење или пресретање података, фалсификовање података и злоупотребу апарата кажњиво је с три године затвора.

Рачунарска превара или тешка кривична дјела против рачунарских система кажњаваће се од шест мјесеци до осам година затвора.

За срамоћење, вријеђање и клевете на интернету следује новчана казна, као и за генерално срамоћење и клеветање, а креће се до 180, односно 360 дневних износа примања починиоца, зависно о дјелу.

Кривичним дјелима ће се сматрати, на примјер, ширење лажних информација везаних за тржиште капитала, повреда приватности дјетета, коришћење дјечије порнографије или јавно подстицање на насиље и мржњу, док се приказивање порнографије млађима од 15 година кажњава с три године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана