Ангела Меркел у Дубровнику: Желим нову динамику у БиХ

Срна
Ангела Меркел у Дубровнику: Желим нову динамику у БиХ

Дубровник - Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Дубровнику да жели нову динамику у приближавању БиХ Европској унији, да би се грађанима "појаснила будућност у просперирајућој ЕУ".

Меркелова је приликом отварања састанка шефова држава региона у оквиру "Брдо-Бриони процеса" изразила наду да ће послије избора у БиХ услиједити нова иницијатива, те бити предузети одлучујући кораци, преноси Срна.

Она је истакла да Њемачка остаје при свом обећању да ће подржати европску интеграцију свих земаља западног Балкана, да инсистира да се испуне сви услови прије добијања чланства, али да напредак свих земаља мора бити доказан и да је пред свима пуно посла.

Меркелова је изразила саучешће жртвама поплава у БиХ и Србији, додајући да је ова трагедија упутила сигнал наде, јер су људи различитог етничког поријекла сарађивали у превазилажењу проблема и пружању помоћи, што је охрабрујући знак, преносе београдски медији.

Она је истакла да би регион требало да разговара о пројектима и гледа напријед, као и да је добро да је некадашња клима разарања замијенила климу заједничке обнове, без запостављања још много преосталих задатака.

Истакавши да су потребни импулси за привреду, Меркелова је напоменула да је централно питање инфраструктура, те да је Европска комисија, са земљама чланицама спремна да помогне, као и да је регионална сарадња од користи за све.

Она је истакла да су јачање владавине права, борба против криминала и корупције, независност правосуђа и медија, као и економски успјех, важни да би грађани имали повјерење у своје државе и да су ЕУ, као и Њемачка, спремне да им помогну у томе.

Меркелова је рекла да је дијалог Београда и Приштине био успјешан, а из историјске перспективе веома важан, те да је омогућио даљи напредак на путу ка ЕУ, истакавши да напредак у нормализцији односа мора бити настављен и да се "не смије стати на пола пута".

"Косовске институције сада дјелују на цијелој територији Косова, а људи на сјеверу су, преко избора, добили локалне власти које заступају њихове интересе", нагласила је Меркелова, додајући да ће у привредном смислу сјевер профитирати од тога, а Србија тиме остварити велики корак ка ЕУ.

Она је поновила да ће Њемачка крајем идућег мјесеца, с циљем помоћи региону, организовати конференцију у Берлину на коју ће позвати шефове влада и министре, а да ће тај скуп бити организован и наредних година, јер је о томе постигнут договор са Аустријом и Француском.

Домаћин данашњег скупа, предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да борба ЕУ за мир, економију, благостање није потпуна без саставног дијела Европе, односно југоисточне Европе.

По доласку на трг испред Кнежева двора, добро расположена Меркел се, осим са својим колегама политичарима, руковала и с бројним окупљеним Дубровчанима и туристима.

Уз разумне мјере осигурања, како туристи из цијелог свијета не би били закинути за истраживање љепота старог града, у Дубровнику су предсједник Албаније Бујар Нисхани, трочлано предсједништво Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Небојша Радмановић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић, предсједница Косова Атифете Јахјага, предсједници Македоније Гјорге Иванов и Србије Томислав Николић.

‘’Брдо-Бријуни процес’’ наставак је стратешког дијалога лидера југоисточне Еуропе, који је у овом формату почео у Загребу 1. јула 2013. године, а настављен је састанком Брдо процеса с предсједником Француске Францоисом Холландеом 25. јула 2013. на Брду код Крања.

На неформалном састанку у тзв. Гyмницх формату, као главне теме састанка најављене су политичка ситуација и односи у регији, наставак политике проширења Европске уније, кључни инфраструктурни пројекти у овом дијелу Европе и енергетска политика.

У понедјељак је на највећем скупу пословних лидера регије у Цавтату, на Суммиту 100, предсједник Јосиповић изјавио да долазак Меркел значи пуну потврду регионалне политике коју заговара.

"Тај је састанак врло важан за све нас јер на неки начин значи пуну афирмација регионалне политике коју особно заговарам, али и други политичари у регији, у првом реду мој партнер у организацији тог скупа Борут Пахор. То је потврда да је наша политика, наш однос према регији постао углавном однос Еуропске уније према регији", оцијенио је Јосиповић.

Како је Француска изразила жељу да остане подробно "информисана о овом простору", у име француског предсједника у Дубровник је стигао државни секретарза ЕУ послове Харлем Десир.

Холланде је, наиме, на прошлогодишњем састанку казао да "Француска сад планира у идућим годинама играти активнију улогу у југоисточној Европи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана