Андреј Пленковић: Влада открила злоупотребу, Управа ИНЕ одговорна

Танјуг
Андреј Пленковић: Влада открила злоупотребу, Управа ИНЕ одговорна

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је кључна порука у вези са историјском пљачком у ИНИ да су државне институције и влада открили овај случај злоупотребе.

Да ће тражити одговорност Управе, хрватских и мађарских чланова у судском поступку и да ће разговарати са МОЛ-ом о промјени начина управљања овом компанијом.

“Размотрили смо најактуалнију политичку тему. Као влада и парламентарна већина згрожени смо и шокирани, осуђујемо овакво удруживање за овакво кривично дјело, и то у времену највеће енергетске кризе”, рекао је премијер Хрватске.

Пленковић је новинарима након састанка са коалиционим партнерима у банским дворима рекао да је “дјело откривено захваљујући службама владе” што, како каже, “говори да је наша политичка приврженост борби против корупције јака”.

Изражавајући незадовољство Управом ИНЕ, Пленковић је рекао да Управа није видела шта се догађа, да овај случај показује да је модел управљања компанијом лош, али да их то не ослобађа одговорности.

“Ово је неугодна ситуација, али у којој од првог сигнала прије пет мјесеци ни у једном тренутку институције државе нису допустиле да се иједна куна доведе у питање. Све је било под надзором. Већ је данас са рачуна једне особе из овог случаја уплаћено у државни буџет око 450 милијуна куна”, рекао је Пленковић.

На питање шта значи тражити одговорност, Пленковић је прецизирао да ће одговарати цијела Управа и да неће бити разлике између мађарских и хрватских чланова.

“Ово захтјева озбиљне разговоре са другим сувласником. Моја политичка порука је јасна. Компанија дјелује у Хрватској. Овакву политичку штету какву трпимо посљедњих седмица јер је један круг особа направио оваква незаконита дјела, а Управа за то није знала, нећемо остати без одговора”, додао је Пленковић.

Упитан о личној одговорности, Пленковић је био ироничан:

“То ради друг (Пеђа) Грбин из Крагујевца (алудирајући на диплому коју има супруга Грбина) који напада ХДЗ као да је банда умјесто да каже јасно - хрватске институције се боре против корупције, без обзира о коме се ради и да ли је члан странке па и ХДЗ-а”, рекао је Пленковић и додао да такви настоје политички да профитирају.

Сада су, каже, добили адреналин и одјеном би да руше владе, те поручио да се он никога не боји.

Чланови Надзорног одбора неће бити смијењени јер, како је казао, доминантна одговорност лежи на Управи ИНЕ, прије свега на ономе ко је направио кривично дјело.

О евентуалним оставкама чланова Управе рекао је, да је на јучерашњем састанку јасно речено шта влада жели.

“Има пуно неодговорених питања. Нема оставки ту. Влада има механизме предлагања и опозива појединих чланова. Ми ћемо вући потезе. Мислим да ни МОЛ-у није у интересу да им се оваква ствар догађа”, казао је премијер Хрватска.

Парламентарна опозиција је раније данас од владе затражила да због афере с препродајом гаса у ИНИ на првој наредној сједници разријеши чланове Управе и Надзорног одббора, а потом и сама поднесе оставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана