Анализа пада подршке ДПС блоку у посљедње четири године

Танјуг
Анализа пада подршке ДПС блоку у посљедње четири године

ПОДГОРИЦА- Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића са традиционалним партнерима биљежи драстичан пад изборног резултата на локалним изборима одржаним у недјељу, који је почео још прије четири године.

То показује анализа резултата овогодишњих локалних избора у 14 градова и општина у Црној Гори, коју је објавио портал подгоричких Вијести, сачињеној на основу резултата из 13 општина, јер резултати из Шавника још нису достпни.

Подаци показују да је блок око ДПС имао око 90 хиљада гласова, што је чак 35 хиљада гласова мање него четири година раније, а у рачуници је једна општина више, што значи да је разлика још драстичнија, пише подгорички дневник.

Насупрот блоку око ДПС-а, блок који чини парламентарна већина формирана послије избора 30. августа 2020., има 128 хиљада гласова, што је преко 55 хиљада гласова више.

Ако се упореде резултати са 2020. годином, гдје је била знатно већа излазност, ДПС опет има 35 хиљада гласова мање, а блок око “старе већине” осам хиљада гласова мање.

Посматрано по градовима, ДПС блок биљежи пад у свакој општини, осим у Бару, у односу на 2020. Највећа предност је и даље у Рожајама, али је и тамо пала са 96 одсто на 82 одсто. У Плаву је пад са 77 одсто на 69 одсто. У Бару је мали раст са 56 на 57 одсто, а у Бијелом Пољу је пад са 55 на 52 одсто.

У Подгорици је, у поређењу с 2020. годином, ДПС блок пао са 41 на 38 одсто, у Колашину са 45 на 36 одсто, у Даниловграду са 44 на 34 одсто, у Тивту са 51 на 44 одсто, на Жабљаку са 47 на 33 одсто, а потпуни бродолом је, наводи се, у Пљевљима где је уследио пад са 38 одсто на свега 25 одсто. У Плужинама је блок око ДПС-а освојио свега седам одсто гласова.

Политички блок окупљен око ДПС, који чине СДП, СД, БС и ХГИ, а који себе назива "суверенистичким", је на локалним изборима 2018. године, који су одржани у 12 општина, освојио је укупно око 125 хиљада гласова. Њихови опоненти, блок у ком су Демократски фронт (ДФ), Демократе, Грађански покрет (ГП) УРА, Социјалистичка народна партија (СНП), на тим изборима имали су око 72 хиљаде гласова.

Према анализи Вијести, ствари за ДПС озбиљно почињу да се мијењају 2020. године, на парламентарним изборима одржаним 30. августа, које је обележила великак излазност, а на којима су тријумфовале три коалиције, које су предводили ДФ, Демократе и ГП УРА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана