Анализа њемачког РТЛ-а: Хрвати туризам претворили у пљачку

Г.С.
Анализа њемачког РТЛ-а: Хрвати туризам претворили у пљачку

ЗАГРЕБ - Анализирајући цијене на хрватској обали Јадрана током љетње сезоне, њемачка ТВ кућа РТЛ јавно је поставила питање хоће ли Хрватска остати доступна већини туриста или ће постати дестинација резервисана за имућне. Примећује се значајан пораст цијена различитих услуга, укључујући ресторане и угоститељске објекте.

Према РТЛ-у, може се примијетити да су трошкови у Хрватској знатно порасли. Чак и за основне ствари попут кугле сладоледа туристи сада морају дубоко посегнути у џеп. Међутим, тај пораст цијена није ограничен само на сладолед - цијене хране, пића и оброка у ресторанима такође су се знатно повећале, пише немачки портал. 

Туризам су претворили у легалну пљачку.

- Хрватска је некад била популарна по повољним цијенама, привлачећи туристе из цијелог свијета. Међутим, ситуација се промијенила, а земља је постала међу најтраженијим одмаралиштима. Сада се поставља питање да ли је тај тренд одржив с обзиром на растуће цијене - истакли су Нијемци.

Као примјер наводе да је у Дубровнику цијена кугле сладоледа достигла чак пет евра, док се у Ровињу за бургер плаћа 22 евра. Такође се наводи примјер Шибеника, гдје је цијена аперол шприца за дјецу 11 евра.

У чланку се истражују узрочници овог раста цијена. Један од фактора јесте висока стопа инфлације у Хрватској у поређењу са другим земљама Европске уније. Такође, напомиње се да се и даље осјећају посљедице пандемије, а увођење евра почетком године додатно је утицало на корекцију цијена.

У закључку, РТЛ пише да нису високе цијене само у Њемачкој и сугерише се да би уживање у омиљеним посластицама попут коктела или сладоледа могло постати луксуз за многе туристе, без обзира на одредиште - било то у Њемачкој, другим земљама или на љетовању у Хрватској.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана