АНАЛИЗА “ГЛАСА”- Ко ће чинити састав 44. Владе Црне Горе

Милош Васиљевић
АНАЛИЗА “ГЛАСА”- Ко ће чинити састав 44. Владе Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Формирање нове скупштинске већине и Владе Црне Горе и даље је једначина са више непознаница. Донекле је извјесно да ће премијер бити Милојко Спајић, а предсједник Скупштине Алекса Бечић, који је и раније обављао ту функцију. Није немогуће и да ће Милан Кнежевић и Андрија Мандић из коалиције “За будућност Црне Горе” (ЗБЦГ) и овог пута остати кратких рукава.

Наводе то за “Глас Српске” политички аналитичари из Црне Горе, након што је лидер Покрета “Европа сад” (ПЕС) Милојко Спајић од предсједника Црне Горе Јакова Милатовића добио мандат за састав 44. Владе Црне Горе, а осим побједника избора уз њих ће сигурно бити Демократска Црна Гора.

Политички аналитичар из Подгорице Лука Радоњић истиче да ће главнину владе чиниће сигурно Покрет “Европа сад” и Демократска Црна Гора, а све остало је под знаком питања.

- Постоје преговори са странкама националних мањина, конкретно са Бошњачком странком и неколико албанских партија, али преко тих странака постоји уплив ДПС, јер постоје формати и дилеме у вези са њиховим учешћем унутар владе, јер су тражили нека министарства која не могу добити - рекао је Радоњић.

Према његовим ријечима, са друге стране ЗБЦГ је остварио доста добру сарадњу са ПЕС-ом и Демократама. За њих је важно да буду у новој влади, не само због дугогодишње борбе за власт, него и због чињенице да се у новембру одржава попис у Црној Гори и да је врло важно да Срби буду у процесу одлучивања и за вријеме пописа.

- Није реално очекивати да ће они добити онолико колико им припада по изборним резултатима, највише због присуства страног фактора који не гледа благонаклоно према ЗБЦГ. И Американци су сагласни да ЗБЦГ буде у влади, али у ресорима као што су енергетика и култура - рекао је Радоњић.

Радоњић додаје да је у Црној Гори постојала пракса и за вријеме ДПС-а, да мјесто шефа парламента припада другопласираној партији унутар већине, што сада неће бити случај.

- Страни фактор на позицији предсједника Скупштине не жели да види некога из коалиције ЗБЦГ, а иницијатива Демократске Црне Горе од почетка је била да њихов лидер Алекса Бечић буде предсједник Скупштине, што  је био њихов услов да наставе преговоре са ПЕС-ом - рекао је Радоњић и додао да постоје назнаке да је ЗБЦГ спреман за ту врсту уступка, а да заузврат добије два потпредсједничка мјеста.

У владу ће, скоро је извјесно, са два посланика и Социјалистичка народна партија Црне Горе (СНП). Ова партија жели широку коалицију због стабилности и дуготрајности владе, а с друге стране и због реформи у правосуђу за које је потребно 49 или 55 руку.

- СНП је заузео став да жели да уђе у владу, а они инсистирају само да и ЗБЦГ буде дио владе и тиме би објединили већину која је добила подршку 30. августа 2022. године, која би имала укупно 50 мандата. Уколико они буду једина просрпска странка у влади могли би да изгубе бирачко тијело - рекао је Радоњић.

Политички аналитичар из Бара Стефан Ђукић казао је да још увијек трају консултације партија са Спајићем, који ће бити премијер, док је сигуран и предсједник Скупштине у лику Бечића.

- Потпредсједници ће се подијелили све у зависности ко ће на крају чинити ову владу. Оно што је сигурно јесте то да ће ПЕС-у припасти ресори везани за финансије, економију или туризам, јер је то њима кључно док их мање интересују ресори као што су правда и просвјета - рекао је Ђукић.

Како каже, још је нејасно шта ће бити са Бошњачком странком и коалицијом ЗБГЦ. Није искључено и да буду ван владе, али уз присуство у јавним предузећима и управним одборима.

- Ту је и СНП који је очигледно успио да договори улазак у владу иако је било “зле крви”, јер је СНП учествовао у рушењу владе Здравка Кривокапића - рекао је Ђукић.

Када је у питању регионална сарадња, Ђукић сматра да у том контексту неће бити великих промјена.

- Спајић неће одступати од црногорских преузетих обавеза, а то је приступање у ЕУ, чланство у НАТО, али истовремено неће затезати своју политику као ДПС према Србији. Покушаће да са званичним Београдом изгради још боље односе који су у узлазној путањи још за вријеме премијера Дритана Абазовића - рекао је Ђукић.

Дритан и Мило у опозицији

Према ријечима Луке Радоњића, оно што је једино сигурно јесте то да ће ДПС бити у опозицији.

- Како сада ствари стоје, у опозицији ће остати ДПС и мање странке које су биле на њиховој листи, али вјероватно и Грађански покрет УРА јер нема никаквих назнака да би они могли ући у владу. Добар дио ПЕС-а не жели Дритана Абазовића у овој влади, али с обзиром на чињеницу да Абазовић има солидан резултат и да је остварио добар контакт са Американцима постоји могућност да се приликом реконструкције за годину дана, јер се и такав сценарио помиње, УРА интегрише у владу - рекао је Радоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана