Амфилохије предводи 10.000 верника, први пут литија у Даниловграду, Будва, Жабљак протестују

novosti.rs
Амфилохије предводи 10.000 верника, први пут литија у Даниловграду, Будва, Жабљак протестују

Широм Црне Горе настављени су протести против спорног Закона о слободи вjероисповијести.

 

Литију у Подгорици, на којој је присутно више од 10.000 грађана, предводи митрополит Амфилохије са свештенством.


Литији је претходио молебан у Саборном храму Христовог васкресења.

Вечерас се иде од Саборног храма до Дворјанске цркве Светог Димитрија на Крушевцу и назад до Саборног храма, гдје ће се у крипти одржати предавање и представљање најновије књиге владике Григорија.

 

Беранци и даље најбројнији на протестима

У Беранама се наставља са масовним, мирним молитвенимшетњама грађана, којих је на литији од зграде Општине до манастира Ђурђеви ступови, задужбине великог жупана Првослава синовца Немањиног.

У суботу вече из центра града је на литију кренуло више од 12.000 грађана, што је за сада незапамћено у овом граду. Само послије неколико стотина метара, до Аутобуске станице прикључило им се још пар хиљада људи. Код манастира се очекује присуство око 17.000 грађана и верника СПЦ који на додостојабствен начин протестују против доношења спорног Закона о слободи вјероисповијести.

У литији са својим суграђанима налази се комплетмо руководство Општине И СО Беране, И руководства партија које творе власт у Беранама, у којој је Ђукановићев ДПС са својим партнерским странкама Бошњачком странком И Социјалдемократама већ шест година у опозицији.

Беранци су на дан изгласавања Закона који је изазвао до сада невиђен гњев грађана Црне Горе, били први који су у држави извели потпуну блокаду саобраћајница ка југу државе И у таквом стању их држали пуних 15 сати.

Са вјерним народом који брани светиње је и свештенство, монаштво и сестринство Епахије будимљанско-никшићке чије сједиште је у Беранама.

Бијело поље опет протестује против закона

Вјерници из Бијелог Поља су и вечерас на улицама. На хиљаде људфи се бори птотв Закона о слободи вјероисповијести.

Први пут литија у Даниловграду

Вечерас је по први пут организована и литија у Даниловграду, којој присуствује више стотина вјерног народа.

Будва на ногама

Вјерници из Будве су ове ноћи на улицама. Око 6.000 вјерника пружа подршку свом православном народу због спорног Закона о слободи вјероисповијести.

У Пљевљима почео скуп: Посебно упозорење за полицију

И вечерас се у 18 часова у цркви и испред цркве Свете Петке у Пљевљима окупио народ још у већем броју у односу на предходне вечери на Молебан, након кога ће улицама Пљеваља поново кренутуи литија исказујући своје незадовољсто изгласаним законом о Слободи вјероисповијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана