Американци објавили листу до најмоћнијих: Србија далеко испред Хрватске

Танјуг
Американци објавили листу до најмоћнијих: Србија далеко испред Хрватске

Србија се нашла на 52. мјесту најмоћнијих држава, 23 мјеста испред Хрватске, на листи коју предводе САД, објавио је амерички портал "U.S. News & World Report ".

Портал се позива на истраживање спроведено на више од 20.000 испитаника из четири регије.

Србија је далеко иза себе оставила и сусjеде: Румунију, Мађарску и Бугарску...

Портал, познат по контроверзним пописима најбољих колеџа и болница, у оквиру ранг-листе најбољих земаља, објавио је и списак најмоћнијих држава на основу пет одредница - вођа, економски утицај, политички утицај, међународни савези и снага војске.

Редослијед првих девет најснажнијих земаља исти је као и прошле године. На првом мјесту су САД, описане као највећа економија на свијету и земља с највећом војном силом.

Слиједе Русија и Кина, које су такође у врху по потрошњи на војску. Затим су ту европске силе - Њемачка, Велика Британија, Француска.

На седмом мјесту је Јапан, а слиједе га Израел, Саудијска Арабија и Јужна Кореја, која је скочила с прошлогодишњег 11. мјеста.

"Србија је мала земља у централно-југоисточној Европи, чија је историја преглед европских ратова још од средњег вијека. Савремена Србија одражава нејасноће и контрадикције модерне Европе - културно богата, економски релативно развијена, али и оптерећена регионалним ривалитетима и етничким тензијама", пише овај портал о Србији.

Од Балканских земаља Румунија је на 70. мјесту, Мађарска на 71, Бугарска на 73. и Хрватска на 75. мјесту.

Ову вијест пренели су и портали у региону, у коме истичу да је Србија далеко испред Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана