Америка снажно осудила усташе и неонацисте из Загреба

Срна
Америка снажно осудила усташе и неонацисте из Загреба

Загреб - Амбасада САД у Загребу најснажније је одбацила неонацистичке и проусташке ставове изражене за вријеме демонстрација у центру Загреба у недјељу, а у организацији Аутохтоне - Хрватске странке права (А-ХСП).

Реагујући не чињеницу да су неки од демонстраната, који су носили усташка обиљежја и славили нацизам, слали поруке подршке америчком предсједнику Доналду Трампу, амбасада је осудила "сваки покушај повезивања САД са мрском идеологијом".

Таква сугестија, наводи се у реаговању америчке амбасаде, "увреда је сјећању на 186.000 америчких војника који су погинули у Европи у борби против нацистичке Њемачке" и за милионе недужних жртава убијених током Другог свјетског рата.

На десничарски марш у Загребу реаговао је и ратни ветеран Зоран Ерцег.

Ерцег упозорава да је "прослава" оснивања Хитлеровог нацизма одржана 400 метара од хрватске Владе и Хрватског сабора, уз обезбјеђење хрватске полиције.

Полиција је на том скупу због ремећења јавнога реда и мира привела предсједника странке А-ХСП Дражена Келеминца.

Келеминец, који је поздравио учеснике скупа поздравима "Бог и Хрвати", "Хрватска Хрвату" и "За дом - спремни!", рекао је да се не боји да поново буде ухапшен због поздрава "За дом спремни", те да ће се борити против "великосрпске политике" у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана