Амерички Сенат предложио нови закон о Западном Балкану

Танјуг
Амерички Сенат предложио нови закон о Западном Балкану

ВАШИНГТОН - Демократска сенаторка Џин Шахин, предсједавајућа Пододбора за Европу у Одбору за спољнополитичке односе америчког Сената, уз подршку колега из обе политичке странке, поново је новом сазиву Сената предложила „Закон о демократији и просперитету Западног Балкана“.

Уз подршку сенатора Роџера Викера, Бена Кардина, Дика Дурбина и Криса Ван Холена, циљ предлога сенаторке из Њу Хемпшира је промоција сарадње међу земљама Западног Балкана, али и сарадња тих земаља са САД у области сајбер безбједности и сајбер отпорности, имајући у виду „штетне напоре Ирана и Русије да им земље региона буду мета“, преноси Глас Америке.

Према саопштењу на веб страници сенаторке Шахин, закон подржава “демократску стабилност и економски развој региона, кроз иницијативе у инфраструктури, трговини и антикорупцији, укључујући законско озваничење санкција, како би се одвратили актери који воде дестабилизирајуће активности.”

Закон је поново ушао у процедуру јуче, непосредно пред претрес Одбора за спољнополитичке односе о Западном Балкану.

Готово иста група сенатора предложила га је и прошлом сазиву Сената, али није усвојен.

„Одржавање мира и јачање демократије на Балкану од кључне је важности за европску сигурност и стабилност, посебно док траје Путинов ничим изазван рат у Украјини. Мој двостраначки приједлог закона ће ојачати трговину и инвестиције између Сједињених Америчких Држава и Западног Балкана, искоренити корупцију, кодифицирати санкције против дестабилизирајућих актера и послати снажан двостраначки сигнал да су Сједињене Америчке Државе посвећене нашим партнерима у региону”, рекла је сенаторка Шахин, чланица Демократске странке.

Републикански сенатор Викер изјавио је да је Балкан дом разноврсног и живописног културног насљеђа, а његов геополитички значај и даље расте.

"Брутална руска инвазија на Украјину наглашава важност наших балканских партнерстава. Усвајање овог закона послужило би као јасна, двостраначка изјава о посвећености Сједињених Америчких Држава јачању наших дипломатских партнерстава у региону", додао је он.

Између осталог, закон предвиђа успостављање регионалне иницијативе за трговину и економску конкурентност, кодифицирање двије постојеће извршне уредбе о изрицању санкција ради корупције и пријетњи миру и стабилности на Западном Балкану, као и покретање иницијативе за борбу против корупције која би америчког државног секретара усмјерила да пружи техничку помоћ свим земљама у изради националних стратегија за борбу против корупције итд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана