Амерички адвокат: Нема тужбе против Хрватске због НДХ, тужимо Ватикан

Н1
Амерички адвокат: Нема тужбе против Хрватске због НДХ, тужимо Ватикан

Чикаго - Амерички адвокат Џонатан Леви потврдио је како је тужба против Хрватске неоснована и како његови клијенти потражују новац од Ватикана.

Амерички адвокат из адвокатске канцеларије Brimstone & Co из Вашингтона рекао је за БИРН како је приватна тужба коју су жртве Другог свјетског рата и њихови потомци поднијели против Републике Хрватске пред државним судом у Илиноису "неважећа", пише Balkan Insight.

Хрватско Министарство вањских и европских послова потврдило је да жртве Другог свјетског рата и њихови потомци од Хрватске потражују 3,2 милијарде евра због отуђених некретнина и патње узроковане за вријеме НДХ.

Тужбу против Хрватске су наводно поднијели Лизабет Лалих, Младен Ђурицић, Роберт Предраг Гаковић, Вељко Миљуш, Богдан Кљаић, Давид Леви и Даниел Пјевич, потомци хрватских Срба, Јевреја и Рома.

Џонатан Леви је прослиједио правни допис који је послао МВЕП-у, а у којему се наводи како је он правни заступник Лалих и Кљајића у склопу њихове тужбе против Ватикана, због новца који је узет од усташког режима. Додао је како Лалих и Кљајић немају информацију о томе да је подигнута тужба против Хрватске.

"Ово је допис путем којега се потврђује како је тужба подигнута у САД-у, Илиноису, подигнута без пристанка мојих клијената те је стога ништавна, из разлога крађе идентитета те преваре пред судом", написао је Леви и додао како Лалих и Кљаић нису знали за тужби и немају никакве везе с адвокатима који се наводе у том случају.

"Лалић и Кљаиц немају намјеру тужити Хрватску, већ настављају с процесом тужбе против Ватикана", додао је Леви.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана