Амбасада Русије у Хрватској: Надамо се да нећете одуговлачити са набавком

Срна
Амбасада Русије у Хрватској: Надамо се да нећете одуговлачити са набавком

ЗАГРЕБ - Амбасада Русије у Загребу саопштила је данас да се нада да Хрватска неће одуговлачити са набавком руске вакцине "спутњик ве" јер ће у противном морати на њу да чека.

У саопштењу из Амбасаде Русије у Загребу истиче се да тренутно руска страна полази од чињенице да је успостављен интензиван контакт између произвођача вакцине и надлежних тијела Хрватске, а прије свега Министарства здравства.

"Амбасада изражава наду да се рјешавање питања транзиције према практичној примјени постигнутих договора неће одуговлачити", пише у објави на веб страници ове дипломатске мисије, поводом бројних питања хрватских медија и представника јавности у Хрватској о организацији испоруке руске вакцине.

У тексту се истиче да ће у противном "хрватске савјетодавне службе бити присиљене да чекају у реду, чекајући пристанак Европске агенције за лијекове /ЕМА/ и Европске комисије толико дуго колико ће они за то одредити".

"Одувијек смо говорили да су живот и здравље изнад свега, као и да у снабдијевању лијековима за њихово осигурање не може бити политике", истиче руска Амбасада у поруци Хрватској.

У саопштењу се оцјењује да је важно удружити напоре за брзу побједу у борби против епидемије, због које становништво готово цијеле планете остаје запрепашћено.

Хрватска агенција за лијекове је у понедјељак, 15. марта, саопштила да је почела прелиминарни преглед документације о руској вакцини, али да се за сада не спроводи поступак за ванредни увоз, јер такав захтев нису примили.

Позивајући се на изворе у Влади, хрватски медији су недавно објавили да Хрватска неће чекати одобрење ЕМА, већ да је договорила интервентни увоз руске вакцине.

О тој могућности говорио је и министар здравства Вили Берош, али је премијер Андреј Пленковић изјавио да ће се, ипак, чекати одлука на нивоу ЕУ.

Берош је почетком марта разгварао са руским амбасадором Андерејом Нестеренком том приликом позвао руску страну да убрза доставу документације о вакцини која је потребна да би хрватски регулататор могао да процијени њену безбједност.

Из руске Амбасаде су више пута изразили спремност за сарадњу са Хрватском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана