Алексић: Крађа интелектуалног насљеђа српске језичке већине

Срна
Алексић: Крађа интелектуалног насљеђа српске језичке већине

Подгорица - Рјечником такозваног црногорског народног и књижевног језика који је недавно издала Црногорска академија наука и умјетности /ЦАНУ/ брутално се краде и сатире историјско и интелектуално насљеђе српске језичке већине у Црној Гори, оцијенио је предсједник Политичког савјета Нове српске демократије /Нова/ Будимир Алексић.

"Издавање црногорског рјечника наставак је већ виђеног - када су у прошлости квазинаучници из неких других земаља, попут ових данашњих, покушавали да од српског народа отму његов језик, књижевност, културу, па чак и комплетне циклусе епских јуначких пјесама", истакао је Алексић у саопштењу.

Он је навео да је ријеч је "о српским ријечима сакупљеним у рјечник који је неистинито насловљен као црногорски рјечник".

"Највећа научна установа у земљи, каква је ЦАНУ, не би смјела да се бави фалсификовањем и искривљавањем чињеница, нити да подлијеже политичким притисцима, већ би требало да заступа и афирмише научну истину. А истина је да је такозвани црногорски језик уставна и политичка категорија, али не и научна /лингвистичка/ и историјска", додао је Алексић.

Алексић је подсјетио да је Рјечник црногорског и књижевног језика у издању ЦАНУ наишао и на оштре критике албанских и муслиманских политичара у Црној Гори.

Према његовим ријечима, поједини кругови у Црној Гори су овај рјечник окарактерисали као "антиалбански" и "антибошњачки", тражећи његово хитно повлачење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана