Албански покушај прекрајања изборне воље

Aгенције
Албански покушај прекрајања изборне воље

Косовска Митровица - Политички представници Срба оцјењују да уписивање имена нових 500 гласача, углавном Албанаца, у бирачки списак за предстојеће изборе за градоначелника Косовске Митровице, представља покушај прекрајања изборне воље грађана.

Кандидат Грађанске иницијативе "Српска" за градоначелника Косовске Митровице Горан Ракић каже да забрињава чињеница да се на бирачком списку налазе имена нових 500 гласача, претежно албанске националности.

"Сматрам и сумњам да је то покушај прекрајања изборне воље грађана", рекао је Ракић за Б92.

Игор Симић из Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда - Оливер Ивановић", оцјењује да се неко игра са изборном вољом грађана.

Он истиче да је за 14 дана ненадлежан орган, ван било каквих законских рокова, уписао 476 Албанаца у бирачки списак, што директно угрожава сам процес.

Право гласа, на основу бирачког списка, према подацима Централне изборне комисије Косова, имаће 28.429 гласача, што је више за 500 бирача него на новембарским изборима.

"Регистрована су 342 бирача, која су у међувремену постала пунољетна и стекла право гласа, одређени број бирача је, такође, регулисао лична документа и цивилни регистар их је избацио као нове бираче који раније нису били у списку", кажу у ЦИК-у.

Из евиденције су избрисане и 102 особе које су у међувремену преминуле.

Кампања за градоначелника Косовске Митровице на изборима заказаним за 23. фебруар почиње сутра и трајаће пет дана.

Избори ће бити понављени 23. фебруара, јер је Крстимир Пантић из Грађанске иницијативе "Српска", који је изабран у трећем кругу гласања, одбио да потпише свечану изјаву на документу који је имао прелијепљене ознаке самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана