Албанију брине ситуација у Куманову

Танјуг
Албанију брине ситуација у Куманову

Тирана - Шеф албанске дипломатије Димитер Бушати изразио је, у име албанске владе, забринутост због ситуације у Куманову.

Тирана - Шеф албанске дипломатије Димитер Бушати изразио је, у име албанске владе, забринутост због ситуације у Куманову.

“Наша порука је јасна. Осуђујемо сваки чин насиља који је неприхватљив у демокртском друштву”, навео је Бушати, а преноси агенција АТА.

На конференцији за медије у Министарству иностраних послова, Бушати је нагласио важност остављања језика мржње и одржавање владавине права.

Он је навео да их је амбасада у Скопљу обавијестила да су снаге безбједности покренуле широку операцију на уласку у Куманово, у дијелу који је углавном насељен Албанцима.

Операција је наводно довела до смрти великог броја људи, али то није службено потврђено, казао је министар, додајући да изражавају тугу због губитка људских живота и да охрабрују македонске власти на транспарентснот, сарадњу у поптпуну истрагу, како би се утврдио узрок инцидента.

“Сматрамо неприхватљивом чињеницу да се свака особа или група наоружаних људи идентификује на националној основи, баш као што је неприхватљиво да се губитак живота цивила и полицајаца посматра на основу етничких предрасуда.

Истичући да ескалација ситуације није у интересу демократске стабилностии просперитета Македоније, Бушати је рекао да језик мржње и ектремне акције треба оставити по страни и посветити се путу који гарантује заштиту основних права, демократије, владавине права и евроатлантске перпсектове.

Министар је додао да је склад међуетничких односа, дефинисан Охридским спорзумом, уз благослов међународне заједнице, основ за демократску стабилност и водич за евроатлатску будћност Македоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана