Албанија: Српско име кошта 1.000 €

Вечерње новости
Албанија: Српско име кошта 1.000 €

Срби у Албанији не могу да имају српско име и презиме. Добили право да врате раније насилно промјењено или додељено име или презиме. То морају да плате 1.000 €

На овај проблем као на једно од најдрастичнијих кршења људских права у Европи указује Напредни клуб, у свом Годишњем извјештају о политичким правима српског народа у региону. Кажу, таква дискриминација се ријетко среће.

"У Албанији су Срби папиролошки Албанци. Не могу да упишу српску националност у матичне књиге", наведено је у овом извјештају. "Права српске заједнице у Албанији и даље спадају међу најслабије остварена политичка права једног народа у Европи".

Срби у Албанији углавном су насељени у селима Ретли Боушу и Хамир, а има их и у граду Фијеру. Срби су у овој земљи православци, муслимани и католици. Они наводе примјер муслиманске породице Дуљевић, која је одана српској химни и застави.

"Албанија је под утицајем ЕУ, у јануару 2014. отворила школу са наставом на српском језику", наведено је у извјештају. "Основана је у селу Хамил и похађа је 60 српских ђака. Ово је први значајнији корак власти према Србима."

За разлику од Албаније, Срби у Македонији углавном уживају загарантована мањинска права. Мада, у протеклих годину дана њихов положај се мало погоршао. Највећи изазов, према извјештају Напредног клуба, представљају асимилација и право на вјероисповест.

"Српска обележја у протеклој години била су предмет напада екстремистичких и шовинистичких албанских група. Непосредно после откривања, децембра 2013. године, споменик цару Душану у центру Скопља је оштећен, а српски владар окарактерисан је као 'окупатор западног Балкана", наведено је у извјештају. "Највећи проблем представља испољавање вероисповести и прогон представника СПЦ."

Посебно наводе случај прогона владике охридског Јована.

Македонија: Народ који нестаје

Све је мање припадника српског народа у Македонији. У 2013. години родило се стодвадесеторо српске дјеце, а умрло је 400 Срба. Прошле године склопљено је 116 бракова у којима су невјесте Српкиње, али само је 19 младожења било исте националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана