Албанија: Протест због СПЦ

Танјуг
Албанија: Протест због СПЦ

Тирана - Припадници националистичке Црвено црне алијансе Албаније протестују данас у Тирани због присуства делегације СПЦ на освећењу храма Васкрсење Христово.

Kако је објавио албански портал Балканвеб, позивајући се на изјаве активиста Алијансе, полиција је привела више демонстраната, а шесторицу задржала.

СПЦ негира историју Албаније, Косово сматра Србијом и да је "Србији боље да остане ван Европске уније него без Косова", рекли су активисти Црвено црног савеза.

Они посебно замјерају албанском премијеру Едију Рами због тога што је уопште позвао представнике СПЦ на освећење храма у Тирани и сматрају то "случајем без преседана".

Активисти Црвено црне алијансе су на ограду цркве окачили пароле против српског патријарха на којима пише: "Српски патријарх је против Албаније".

Националистичка Црвено-црна алијанса се залаже за униформну албанску националну државу у којој су сви једнако Албанци по народности, без икаквих подјела на мањину и већину, као и одговорну националну политику према Албанцима, у првом реду у Македонији за коју би, како сматрају, најбоље рјешење била подјела.

Алијанса је блиско повезана са косовским покретом Самоопредељење Албина Куртија, наводе албански медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана