Албанија: Нема држављанства за косовске Албанце

Taнјуг
Албанија: Нема држављанства за косовске Албанце

Приштина - У Албанији је на снагу ступио закон о двојном држављанству, али на списку нема косовских Албанаца, пише приштинска штампа.

Одлазећи премијер Саљи Бериша је прије неколико мјесеци иницирао да се албанско држављанство омогући свим Албанцима у региону и грађанима који живе на Косову, али су неколико недјеља касније косовски Албанци скинути са "списка" оних који могу да добију двојно држављанство.

Образложење за то је био почетак процеса визне либерализације за грађане Косова.

Дневник "Зери" у тексту критикује одлуку Берише да косовски Албанци не могу добити двојно - косовско и албанско држављанство. "Зери" сматра да је применом овог закона у Приштини створен утисак да званична Тирана дискриминише косовске Албанце.

Посланик покрета "Самоопредјељење" Реџеп Сељими каже да је добро што ће Албанци који живе у земљама око Косова добити албанско држављанство, али сматра да је косовским Албанцима "учињена велика неправда".

"Неправде према Косоварима се непрекидно већ сто година настављају. Пошто су Албанци платили за слободу, пошто су платили да се поштује њихова воља, они данас немају нити слободу нити поштовање њихове воље. Воља Албанаца је да буду сви уједињени и да имају иста права", казао је он.

Према Реџепију, кривицу за овакво стање сноси косовско руководство, које је "поставило темеље стварања косовске нације и разграђивања албанске".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана