Албанци шире протесте на САД и ЕУ

Танјуг
Албанци шире протесте на САД и ЕУ

Скопље/Вашингтон - Незадовољство Албанаца у Македонији због одлуке суда да шесторицу сународника осуди на доживотне казне затвора, демонстрирано и испред зграде УН у Њујорку.Скопље/Вашингтон - Незадовољство Албанаца у Македонији због одлуке суда да шесторицу сународника осуди на доживотне казне затвора, демонстрирано и испред зграде УН у Њујорку.

Нови тросатни протест испред седишта УН заказан је за понедјељак, а организатори траже да се заустави, како кажу, политички монтиран случај "Монструм". Иначе, протесте у Њујорку организује дебарска заједница у сарадњи са Албанцима из свих дијелова Америке.

Протести албанске дијаспоре, како је пренио портал Тајм на македонском језику, заказани су за сутра у Бриселу, а у суботу и у Берну.

Нови протести, али и први контрапротест Македонаца биће, како је најављено, одржани истовремено сутра у Скопљу, гдје је данас мирно без окупљања.

МУП Македоније донио је одлуку да забрани улазак у Македонију пиевачима са Косова који су путем социјалних мрежа најавили учешће на сутрашњем протесту у Скопљу, јавила је ТВ АЛСАТ М. Полиција није потврдила ову вијест али извори те ТВ кажу да је таква одлука донета послије учешћа косовског пјевача Лабија на протесту који је прије недјељу дана одрзазн у Скопљу као и због учешћа неких пјевача на протесту који је прије два дана одржан у Приштини, објавио је приштински дневник Коха Диторе.

Подршка протестима Албанаца у Македонији дата је и на масовном протесту који је претходних дана одржан у Тирани одакле је послата порука да су "Албанци мирољубив народ и да их не треба дирати, јер у противном неће сједети скрштених руку", а на једном од транспарената је писало:"Скопље је срце Албаније".

Амерички стручњак за балакнско питање Едвард Џозеф оцијенио је да је најновија напетост у међуетничким односима у Македонији "врло озбиљна".

Он је у интервјуу за Глас Америке рекао да би чланство Македоиније у NATO помогло у побољшавању тих односа, пренијели су македонски медији.

Џозеф, који је експерт Центра за међуатлантске односе у Вашингтону мисли да је ово врло озбиљан проблем и то не само због протеста који се тренутно одржавају већ због могућности да се међуетнички јаз у Македонији продуби.

"Посљедњих година смо имали прилику да пратимо неодговорно руководство у Скопљу. Имали смо прилике да видимо и неке врло негативне трендове да особе које су проглашене за кривце и које могу да буду одговорне за убиства добијају јавну подршку. Мислим да је то разочаравајуће. У случају тог језивог убистава у Македонији очекивало се да ће свима бити драго када одговорни буду осуђени у правичном судском поступку", рекао је Џозеф.

Он мисли и да је била грешка што је улазак Македоније у NATO одложен због противљења Грчке.

"Овај случај нам показује да NATO мора хитно да рjеши то питање са Грчком и да Македонија постане чланица NATO. То би био најбољи могући корак за даље побољшавање односа измeђу Албанаца и Македонаца", сматра Џозеф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана