Албанци с југа састали се с Тачијем

Агенције
Албанци с југа састали се с Тачијем

Приштина - Премијер Косова Хашим Тачи разговарао вечерас у Приштини са делегацијом албанских лидера из Прешевске долине о споменику ОВПБМ, потврђено београдским медијима у Влади Косова.

Приштински медији раније су навели да ће састанак бити одржан сутра, а као разлог наведана је ситуација у Прешевској долини након најава да ће институције Србије уклонити споменик бившим припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева.

На састанку са Тачијем су предсједник општине Прешево Рагми Мустафа, посланик Скупштине Србије и предсједник Партије за демократско дјеловање Риза Хаљими, предсједник Демократског народног покрета и бивши политчки вођа ОВПБМ Јануз Мусли, предсједник општине Бујановац Нагип Арифи и други.

Састанак је почео нешто послије 17 сати.

Београд сматра ОВПМБ терористичком организацијом и тражи да се склони споменик подигнут у новембру у центру Прешева, код зграде општине.

Премијер Ивица Дачић је изјавио да је Министарство правде Србије послало захтјев локалним властима у Прешеву да уклоне споменик борцима ОВПБМ.

Подршку Дачићу и Влади Србије вечерас је упутило Удружење бораца рата од 1990-99. године из Прокупља, које је за сутра најавило митинг.

Оснивач тог удружења Ратко Зечевић је нагласио да о уклањању тог споменика не смије бити страначког усаглашавања и да мора бити уклоњен до сутра у поноћ, како је наложила Влада Србије и премијер Дачић.

Бивши политички представник ОВК Адем Демаћи изјавио је раније данас да Албанци из Прешевске долине треба да покажу да су спремни за рат и да оставе по страни све неспоразуме.

Албанска национална армија објавила је у међувремену "убрзану мобилизацију" због "српске претње да ће одвојити део Косова и претњи за насилно уклањање споменика у Прешеву".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана