Албанци преварили црногорски систем: Тест на упалу прошао као ПЦР

Г.С.
Албанци преварили црногорски систем: Тест на упалу прошао као ПЦР

Игром слова у називу тестова који се раде из узорка крви, а који на албанском имају ознаку ПЦР, баш као и тест на присуство вируса корона, више особа протеклих дана преварило је систем и легално ушло у Црну Гору.

Постојање лажних тестова црногорским медијима су потврдили и из Управе полиције. Извјештај о тестирању урађен је у лабораторији “Интермедикус” у Скадру. Цијена теста је, како је саопштено, шест евра и на њему стоји “Proteine C Reaktive”, што је лабораторијски тест којим се мјери количина протеина који се зове “Ц реактивни протеин” у крви. На основу вриједности Ц реактивног протеина може да се процијени степен упалног процеса у организму...

И на спорном тесту достављеном медијима, на албанском језику пише да се њиме утврђује присуство неке упале те да није тест на “ковид 19”.

Тест је, међутим, како тврде извори, путницима из држава Европске уније који су путовали за Црну Гору у Албанији издат као ПЦР тест на вирус корона. Из Управе полиције су у петак потврдили постојање лажних тестова и саопштили да су у међувремену о томе комуницирали са колегама из Албаније.

- Са случајевима лажних ПЦР тестова Сектор граничне полиције је раније упознат (гдје се тзв. ЦРП налаз промјеном редослиједа ријечи мијења у ПЦР) и о томе је обавијестио службенике граничне полиције. Информацију смо добили од COVID Albania, преко Генералног секретаријата Владе Црне Горе, гдје су нас упозорили о путницима који улазе у нашу земљу преко граничног прелаза Хани Хотит, са лажним ПЦР тестом - наводи се у саопштењу.

Из Управе полиције наводе да су обавијестили полицијске службенике да Министарство здравља Албаније званично признаје само три лабораторије које имају дозволу да издају молекуларни ПЦР тест и то само из Тиране.

- Албанска полиција, од дана обавјештавања о лажним тестовима и условима уласка у Црну Гору, углавном није дозвољавала излаз из земље лицима која имају неважеће ПЦР тестове, али није званично достављала податке Сектору граничне полиције о броју одузетих тестова - истиче се у саопштењу.

Тест који је достављен црногорским “Вијестима” јасно указује на то да није ријеч о ПЦР који потврђује да особа није заражена вирусом корона, већ о ЦРП урађеном из крви.

Приликом контроле путника који улазе у Црну Гору, службеници УП, како су казали, свакодневно сарађују са санитарним инспекторима. Наглашавају да гранична полиција обавља електронске провјере путника на изласку из Црне Горе, у смислу могућег кршења важећих рјешења о самоизолацији издатих од стране санитарних инспектора. Тим провјерама, како су рекли, у посљедњих десет дана пронађена су три лица која су кршила мјере самоизолације.

Словенија промијенила правила

Због лажних тестова, углавном из Сјеверне Македоније и БиХ, Словенија је недавно условила улазак у ту државу ПЦР тестом који је издат у некој од држава Европске уније и Шенген зони. При томе, тест не смије бити старији од 48 сати.

- За улазак у Словенију више неће важити брзи антигенски тестови. Таква је одлука донесена због пораста броја кривотворених тестова - навели су из Министарства унутрашњих послова Словеније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана