Албанци љути на Тачија: Издао си свој народ

Aгенције
Албанци љути на Тачија: Издао си свој народ

Приштина - Договор који су делегације Србије и Косова постигле у Бриселу представници опозиције у Приштини и аналитичари оцијенили су као штетан за Косово јер се ствара „друга Босна" и није испуњен ни минимум интереса Косова

Договор који су делегације Србије и Косова постигле у Бриселу представници опозиције у Приштини и аналитичари оценили су као штетан за Косово јер се ствара „друга Босна" и није испуњен ни минимум интереса Косова.

- Знали смо да епилог неће бити добар, али је сада то још горе јер није испуњен ни минимум интереса Косова. Ако се овај споразум почне примењивати, онда смо створили другу Босну, Косово је подељено етничким линијама и неће моћи да функционише - изјавио је Шпенд Ахмети, потпредсједник покрета Самоопредељење. Он је најавио и протесте против постигнутог споразума.

Опозициони Покрет за уједињење сматра да резултат дијалога не представља изненађење, имајући у виду начин и агенду на којој се заснивао. Из те странке додају да ће споразум произвести лажан мир и да ће се болне и праве посљедице за Косово осјетити тек касније.

Споразум је био ударна вијест у свим приштинским медијима, уз истицање тога да је Косово успјело да обезбиједи да полиција и судство на сјеверу буду под ингеренцијом Приштине, а Београд да избаци део који се односи на учлањење Косова у међународне организације.

„Београд и Приштина су се сложили о северу и ЕУ", пише дневник Трибуна, истичући да су општине на северу успеле да, осим онога што је предвиђено у плану Мартија Ахтисарија, добију и регионалног командира полиције и огранак Апелационог суда. Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да организовање побуне на Косову зависи од ауторитета косовске владе и премијера.

- Ситуација на Косову је незгодна јер њихова парламентарна већина није стабилна - рекао је Вук Станковић.

Аналитичар Душан Јањић каже да је нормално да на обе стране има незадовољних.

- На Косову је створена перцепција да овог пута само Косово даје, док Србија није дала ништа. Многи сматрају да је Тачи непотребно остао у преговорима. Они су очекивали да ЛДК доврши стицање суверенитета, а то се није десило. Што се тиче Самоопредјељења, њима никакав договор с Београдом не одговара - каже Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана