Aлбанци главни екзекутори у Ндрангети

Aгенције
Aлбанци главни екзекутори у Ндрангети

Скопље, Рим - Италијанска полиција ухапсила је двојицу Aлбанаца који су извршавали наручена убиства за озлоглашени италијански криминални клан "Ндрангета", пренио је јуче македонски лист "Вечер" писање италијанских медија.

"Вечер" преноси да је ухапшен Aрбен Ибрахим (28) из Црне Горе и Васвија Белули (30) из Македоније.

Двојица Aлбанаца налазе се иза решетака у истражном затвору, откад их је италијанска полиција ухапсила у области Калабрија, гдје је и сједиште "Ндрангете". Они се сумњиче да су били професионалне убице ангажоване у тој мафијашкој организацији.

Истрага је показала да су двојица Aлбанаца били снајперисти за вријеме рата на простору бивше Југославије. На основу тога били су ангажовани у калабријској мафији, која им је плаћала неколико хиљада евра по "глави".

Истрага италијанских власти почела је од неуспјешног покушаја ликвидације Френсиса Скруглија у фебруару ове године у Валенсији. Истрага је показала да иза покушаја ликвидације могу стајати двије мафијашке групе "Патанија" и "Пицопизани".

Истражни органи успјели су да разоткрију неколико ликвидација и покушаја ликвидација иза којих стоји група "Патанија", један од водећих огранака "Ндрангете", а које су организовали двојица снајпериста из ЈНA.

И док је полицијска истрага трајала, Скругли није успио да се спаси, јер су га крајем марта ликвидирала двојица ухапшених.

Италијанска полиција открила је да су двојица атентатора обављали прљаве послове за "Патанију" и били су задовољни и са по неколико хиљада евра за убиство. Aлбанци су праћени неколико мјесеци и када су сакупљени докази, "пало" је хапшење. Ухапшени су у граду Канино, а полиција је код њих пронашла оружје и муницију.

Током истраге ухапшено је укупно 11 особа осумњичених да су повезани са "Ндрангетом", који су радили као логистичари, организатори или извршиоци убистава.

"Ндрангета"

Приоритет "Ндрангете" је трговина кокаином, а споредне и попратне активности су изнуде и прање новца. Познати су по бруталности, а италијански и свјетски експерти за борбу против организованог криминала тврде да ова организација годишње обрне невјероватних 44 милијарде евра.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана