Активисти кајацима блокирали терминал ЛНГ у Омишљу

Танјуг
Активисти кајацима блокирали терминал ЛНГ у Омишљу

ЗАГРЕБ - Међународна група активиста испловила је у зору кајацима и блокирала танкер који увози течни природни гас (ЛНГ) и сатима спријечава његово повезивање за ЛНГ терминал у Омишљу.

"Активисте на кајацима дочекали су сигурносни и полицијски бродови, након чега су на врло опасан и насилан начин привели неколико њих, од којих је неколико због задобијених повреда хоспитализовано", саопштила је међународна група Фосил Фри Адриатик.  

Активисти кажу да су блокирањем доласка танкера протестовали против фосилне индустрије и наставка улагања у течни гас, односно двоструко повећање капацитета ЛНГ терминала на острву Крку.  

С морске и копнене стране подигнути су транспаренти с натписима "Крк људима, а не фосилној индустрији!", "Плиновод у климатски пакао" и "Једини фосил за спаљивање је капитализам".    

Жељели су, наводе, да поруче да таквим улагањима није мјесто у 2024. "кад је већ одавно требало да се одустане од инвестиција у фосилна горива да би се спречио најгори сценаријо погоршања климатских промијена".

Наводе и да су захтјеви становништва Крка игнорисани након великих протеста у Ријеци и Омишљу 2018., кад се локална заједница успротивила изградњи ЛНГ терминала и последицама које ће оставити на људе и околину.  

Стога је за активисте Крк постао центар изградње климатског покрета који се отад све директнијим акцијама бори против, како наводе, самовоље профитерски усмерене власти и њеног погодовања фосилном лобију.  

"Упркос томе што острво Крк до 2030. планира да постане неутралан од угљеника, у августу 2022. донета је одлука о проширењу терминала и гасовода Злобин-Босиљево.

Циљ тих пројеката није обезбеђивање енергетске независности грађана јер Хрватска већ увози три пута више гаса него што су њене енергетске потребе", наводи се у саопштењу.  П

Притом, истичу, ЛНГ је у највећој мери финансиран јавним новцем, а у случају неисплативости пројекта, биће субвенционисан новцем пореских обвезника, кажу активисти.

Тврде да се њиме не смањује цијена гаса за домаће потрошаче, већ оне остају подложне глобалним геополитичким немирима и лабилном глобалном тржишту.  

"Осим штетних економских утицаја, ЛНГ терминал оставља и катастрофалан утицај на околину", наводе активисти.  Наводе да је прошло Министарство заштите околине и одрживог развоја одбило да испунити захтев за забрану коришћења штетних хемикалија у процесу чишћења цеви на терминалу.  

"То значи да фирма ЛНГ Хрватска наставља да их испушта у море што је довело до потпуног помора јежинаца (морских јежева) и уништења екосистема.

Тиме је заправо директно легализован екоцид на Јадрану", пише у саопштењу активиста, преноси хрватски портал Индеx.  Протестанти, између осталог, истичу да пракса неуравнотежене глади за неограниченим привредним растом конзуерског и капиталистичког друштва, од које директно профитира мали број људи доводи до колективне патње у све угроженијој биосфери.  

Стога истичу да је крајње време за коренито редефинирање приоритета: није нам нужна додатна енергија и друштво привредног раста,, већ нам је потребна довољна количина енергије која ће испунити локалне потребе и обезбедити достојанствен живот за све људе уз поштовање граница екосистема.  

За то је, како су указали транспарентима, сматрају да је потребна радикална промена у друштвеним односима моћи.  

Активисти стога својом деловањем упућују снажну критику капитализму као потпуно неодрживом систему у којем је сва моћ акумулирана у рукама мале групе моћника и профитера. Зато овом акцијом желе да поруче: Крк људима, а не фосилној индустрији". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана