Aко се Милановић и Линић не појаве крећемо у тоталну блокаду Хрватске

Јутарњи лист
Aко се Милановић и Линић не појаве крећемо у тоталну блокаду Хрватске

Загреб - У Министарству пољопривреде почео је данас састанак представника министарства с представницима Хрватске пољопривредне коморе (ХПК), удружењем пољопривредника и откупљивача пшенице о могућим моделима олакшица и мјерама за помоћ пољопривредним произвођачима, преноси “Јутарњи лист”.

Предсједник Синдиката хрватских сељака Томислав Покровац прије састанка је изјавио да сељаци траже потпуну исплату те повећање откупне цијене пшенице с 1,05 на барем 1,38 куна по килограму, колико је прошле године била цијена.

Цијена од 1,05 куна, према Покровчевим ријечима, не покрива нити трошак производње.

Упитан хоће ли сељаци присуствовати састанку с министром Тихомиром Јаковином, заказаном у подне, ако не њему не буду премијер Зоран Милановић и министар Славко Линић, рекао је да ће се у случају њихова изостанка одмах састати штаб пољопривредних удружења и донијети одлуку о “тоталној блокади Хрватске”.

Покровац тврди да 80 одсто државних потпора пољопривреди примају велики комбинати, а остатак одлази сељацима.

Сматра да није у реду што држава за социјалу издваја 11 милијарди годишње, а за пољопривреднике ни три милијарде куна подстицаја.

Министар Јаковина, пак, наводи да је до сада исплаћено готово 2,4 милијарди куна подстицаја и то значајно раније него свих претходних година те да је министарство исплатило онолико новца колико је било на располагању у буџету.

Сељаци су наставили са потестима, а полиција и даље чува кућу министра Јаковине.

Незадовољни сељаци у Бродско-посавској жупанији наставили су већ шести дан протесте блокирањем цесте у Великој Копаници, Лужанима и Решетарима, те чекају резултате данашњих преговора у Загребу с министром Тихомиром Јаковином.

Чекајући резултате данашњих преговора у Министарству, на три протесна пункта у Великој Копаници, Лужанима и Решетарима је око 150 трактора и око 200 сељака-демонстраната.

Једна полицијска патрола и даље дежура пред кућом министра пољопривреде Тихомира Јаковине, у Буковљу, недалеко Славонског Брода, због најаве појединих деонстраната да ће пред министрову кућу расути гнојиво.

Због блокаде државне цесте у Великој Копаници за саобраћај је затворен истоимени излаз с ауто-пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана