Aкција у Бару без резултата: Нема ни криминалаца, ни оружја

Вијести
Aкција у Бару без резултата: Нема ни криминалаца, ни оружја

Бар – Два дана појачаних полицијских рација у Бару још нису дала резултате, припадници Посебне јединице са колегама из тог града, током претреса локала, аутомобила особа за које се сумња да се баве криминалом, нису пронашли ниједан комад оружја, експлозива, дроге, преносе подгоричке “Вијести”.

У Бару стално оперише шест криминалних кланова, преносе подгоричке “Вијести” наводе из црногорске “бијеле књиге” која се бави процјеном опасности од организованог криминала.

У полицијском документу OCTA наводи се да једну од тих група предводи Лука Ђуровић, близак са Београђанином Луком Бојовићем, а другу Веселин Бујић, отац Шћепана Бујића, који је у прошли петак у Бару убио браћу Дејана и Љубомира Гојачанина.

Ти кланови, како се наводи, имају на десетине сарадника, од којих свако зна свој задатак у групи, а баве се разним пословима - рекетирањем, каматарењем, уцјенама, застрашивањима, али и малтретирањем обичних грађана.

Неки од вођа кланова имају своје дискотеке, а неки се баве закупом барова на плажи и других објеката у Бару и Будви преко трећих лица.

Црногорска полиција је, након убиства браће Гојачанин, упутила у Бар специјалну јединицу, оспособљену за антитериристичке операције, која би требала да претресе објекте особа за које се сумња да се баве криминалом и да су потенцијално опасне по безбједност грађана.

Полиција сматра да су се криминалци склонили на сигурније мјесто, како се не би нашли у немилости у првом налету одговора државе на насиље и криминал у том лучком граду.

- Готово да ниједан припадних тих кланова се не налази на улици. Потпуно су мирни, а многи су и напустили Бар, па су се склонили у друге приморске градове или у Подгорици, гдје вјероватно чекају да се ситуација мало смири - тврди саговорник “Вијести” из Управе полиције.

Полиција је и другог дана појачаних рација претресала локале, ресторане, коцкарнице и казина, који се налазе у власништву криминалаца, али и мјеста гдје се они окупљају.

Осим тога, полиција је на главним градским саобраћајницама поставила готово сталне пунктове, гдје припадници елитне јединице заустављају сумњиве аутомобиле и имају “посебан третман” према онима за које вјерују да имају везе са неким од шест барских кланова.

Акција полиције почела је по налогу из врха МУП-а и УП, који су након бруталног убиства браће Љубомира и Дејана Гојачанина, схватили да држава мора да се одлучније позабави рјешавањем криминалне ситуације у том граду.

Полиција је направила план, а прве претпоставке су да ће се комплетна Посебна јединица у Бару задржати до 1. марта, али се вјерује да ће са рацијама бити настављено и након тога.

“Вијестима” је у полицији речено да је овај вид превентивног дјеловања у Бару само један начин почетка одлучније борбе против насиља, појашњавајући да се спремају конкретније акције у свим сегметима УП како би се ријешио проблем криминалних кланова у том граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана