Акција спасавања трочлане породице и два водича обустављена до јутра

Г.С.
Акција спасавања трочлане породице и два водича обустављена до јутра

Спасавање трочлане породице и два водича из словеначке Крижне јаме који од суботе поподне не могу да се врате због високог водостаја, обустављено је до понедјељка ујутру када ће се опет процијенити ситуација.

Пет ронилаца однијело је у недјељу заточенима додатне залихе хране и сухе одјеће, преноси Дело. Високи водостај и даље не дозвољава евакуацију пет особа из свјетски познате водене крашке пећине у Словенији.

Још увијек нема јасног одговора када ће бити могућа акција спасавања. Будући да спасиоци не желе да ризикују спасавање са ронилачком опремом, чекање може потрајати неколико дана када би ниво воде могао довољно да опадне.

Спасиоци упозоравају да подаци надлежних институција указују на благи пораст нивоа воде. Вода се у пећину слива и из Хрватске, гдје је у недјељу током дана било активних падавина.

Начелник Спасилачке службе Крижне јаме Валтер Закрајшек благи пад водостаја очекује у ноћним сатима што ипак неће бити довољно за спасавање.

Надлежни су у суботу око 17 часова обавијештени да је пет особа остало заробљено у пећини, а спасиоци описују интервенцију као најтежу до сада у Крижној јами. Првим рониоцима требало је око три сата да дођу до заробљених.

Трочлана породица и два водича налазе се на чак 2.400 метара од улаза у пећину, доброг су стања и са њима је успостављена комуникација. Сви су пунољетни, старости од 22 до 58 година. Крижна јама је систем пећина дужи од осам километара, са више подземних језера а може се обићи само чамцем.

Подсјећамо, у Крижној јами, су два водича и три туриста. У пећину су отишли ​​6. јануара 2024. године у 8 часова. Пошто се до договореног времена (до 15 часова) нису вратили из пећине, трећи водич је, по утврђеном протоколу, извршио извиђање од улаза у 9. језеро, није пронашао нестала лица и стога се вратио до излаза. Одмах затим активирана је Пећинска спасилачка служба (ЈРС).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана