Акција СИПА-е у Тузли и Лукавцу због прања новца, буџет БиХ оштећен за 784 хиљаде КМ

Срна
Акција СИПА-е у Тузли и Лукавцу због прања новца, буџет БиХ оштећен за 784 хиљаде КМ

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су у Тузли и Лукавцу претресли три локације које користе двије осумњичене особе, с циљем проналаска трагова и предмета који се доводе у везу с почињењем кривичних дјела царинске преваре и прања новца.

Током претреса полицијски службеници СИПА-е су открили и привремено одузели два мобилна телефона процесне јединице рачунара, одређену количину новца те разну пословну документацију и друге предмете који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Наиме, осумњичени су у својству власника и одговорних особа у двије фирме из Лукавца, у намјери избјегавања плаћања царине и других увозних дажбина, царинским органима БиХ подносли фактуре лажног садржаја, с вишеструко умањеном вриједношћу робе, па су по том основу осумњичени платили царину и друге увозне дажбине у мањем износу.

На тај начин је избјегнуто плаћање царине и других дажбина које се плаћају приликом увоза робе у укупном износу од 784.486 КМ, за колико је оштећен буџет Босне и Херцеговине.

Наведене активности извршене су у сарадњи с овлаштеним службеним особама Управе за индиректно опорезивање БиХ и полицијским службеницима МУП-а Тузланског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана