Акција Флорида И: Црногорска полиција процесуирала 28 особа због кријумчарења 6,1 тоне кокаина

Срна
Foto: МУП Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Црногорска полиција, уз активну подршку и координацију ЕУРОПОЛ-а, у сарадњи са органима више држава, процесуирала је 28 припадника међународне криминалне организације који се доводе у везу са кријумчарењем 6,1 тоне кокаина на транснационалном нивоу, саопштено је из Управе полиције.

Из полиције су казали да су то урадили у склопу активности у борби против тешког и организованог криминала, у сарадњи са органима за спровођење закона Србије, Италије, Хрватске, Словеније, Шпаније, Португала и Холандије.

Како је саопштено, кривичном пријавом обухваћени су Л.Ц. (47) и С.А. (45), држављани Италије и Д.В. (39), Ф.Р. (35), Д.Г. (62), Н.П. (55), Н.Г. (48), С.М. (42), Р.В. (39), И.А. (31), Ј.В. (26), М.Р. (34), Б.В. (50), М.Л. (58), Ј.Е. (27), Ж.Д. (48), М.Ђ. (60), В.Р. (52), Т.Б. (39), Н.М. (31), В.Л. (48), Н.М. (43), А.М. (32), Д.Ж. (69), Д.М. (48) и З.Г. (43), држављани Црне Горе.

Наводи се да су кривичном пријавом обухваћени и држављани Србије и С.М. (45) и А.Д. (46).

Из полиције су навели да су они осумњичени за кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Како су казали полицијско-тужилачке мјере и радње спроведене су на територији седам земаља, а извршени су претреси на укупно 52 локације.

„У Црној Гори је у спровођењу наведених активности учестовало 200 службеника Управе полиције. Извршени су претреси на укупно 33 локације у нашој држави и том приликом пронађено је и одузето више десетина хиљада еура, скупоцјени сатови, банковне картице, документа, муниција и оружје, возило и глисер”, каже се у саопштењу.

Из полиције су навели да је ухапшено осам особа и то Р.В. (39) из Никшића, Д.Г. (62) из Котора, С.М. (42) из Подгорице, Н.П. (55) из Котора, Б.В. (50) из Котора, Н.Г. (48) из Даниловграда, Ј.Е. (27) из Котора и М.Р. (34) из Подгорице.

Истиче се да су су И.А. (31), Ф.Р. (35), М.Л. (58), Ј.В. (26) тренутно недоступни надлежним органима.

„Д.В. (39) је претходно ухапшен у Србији по међународној потјерници због других кривичних дјела”, додаје се у саопштењу.

Наводи се да су Ж.Д., М.Ђ., В.Р., Т.Б., Н.М. (31), В.Л., Н.М. (43), А.М., Д.Ж., Д.М. и З.Г. ухапшени на Аруби 2020. године и они су осуђени на дугогодишње казне затвора.

Из полиције су казали да су 2019. године отпочели полицијско-тужилачке мјере и радње на прикупљању доказа за групу особа састављену од држављана Црне Горе, Италије, Србије, Хрватске, Словеније и Велике Британије, за које се сумњало да се баве транснационалним кријумчарењем кокаина рутом Јужна Америка – Европа, коришћењем различитих пловила.

„Прикупљена сазнања, степен организованости и модус операнди указивали су на то да је група била активна и у претходном периоду”, рекли су из полиције.

Како се наводи, припрема и организација криминалних активности спроводила се у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Италији, Шпанији – Балеарска острва, Канарским острвима, Зеленорским острвима, Цапо Верде, Уједињеним Арапским Емиратима.

Из полиције су казали да су се криминалне активности реализовале у Португалу – Азорска оствра, Обали Слоноваче, Карибима – Аруба, Гренади, Сабу, Антигви и Барбуди, Светом Еустахију и Светом Мартину.

„Кроз активности међународне сарадње, размјену информација, већи број оперативних састанака са органима за спровођење закона Србије, Словеније, Шпаније, Италије, Португала и Холандије, дефинисани су појединчани детаљи и заједничка стратегија дјеловања у циљу идентификације свих особа укључених у предметну криминалну активност”, наводи се у саопштењу.

Из полиције су казали да акција „ФЛОРИДА И” представља дио континуираних мјера и радњи које Управа полиције у сарадњи са међународним партнерима спроводи у циљу разбијања структура организованог криминала које се баве кријумчарењам наркотика на међународном нивоу, доминантно састављених од припадника балканског картела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана