Академик, историчари и пјевач опасни по Црну Гору

Г.С.
Академик, историчари и пјевач опасни по Црну Гору

ПОДГОРИЦА - Бивша влада у Подгорици и режим Мила Ђукановића у посљедњој години свог мандата донијели су забрану уласка у државу или су протјерала 11 држављана Србије, јер су опасни по националну безбједност Црне Горе.

Актуелни премијер Здравко Кривокапић је раније најавио да Влада “апсолутно размишља” да укине административну забрану за кантаутора Владу Георгиева и академика и књижевника Матију Бећковића, који је, истина, присуствовао сахрани владике Амфилохија у Подгорици.

Поред њих забрана уласка у Црну Гору је донесена и за историчаре Чедомира Антића, професора Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Александара Раковића са Института за новију историју Србије и за Дејана Мировића, професора Правног факултета Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици.

Забрана је донесена и за првог оперативца фудбалског клуба Црвена звезда др Звездана Терзића. Фебруара ове године забрањен је улаз тројици музичара “Београдског синдиката”, када су двојица враћена с прелаза Добраково, а трећи је депортован за Србију с подгоричког аеродрома, а ријеч је о Феђи Димовићу, Блажи Вујовићу и Бошку Ћирковићу. И за крај Влада Црне Горе у техничком мандату протјерала је крајем новембра амбасадора Србије Владимира Божовића. Поред тога изречене су и десетине мјера којима се забрањује рад и боравак у Црној Гори свештеницима Српске православне цркве, држављанима Србије, Српске или неке друге земље.

Бећковић, Антић, Раковић и Мировић су “угрожавали националну безбједност Црне Горе”. Разлог су њихове изјаве, јер су као страни држављани вријеђали углед и славили насилни нестанак Црне Горе. Требало је да они говоре на прослави стогодишњице Подгоричке скупштине и Дана уједињења Црне Горе са Србијом и другим јужнословенским народима.

Влади Георгиеву је без посебног разлога крајем августа ове године на граници са Црном Гором уручено рјешење о забрани уласка у ову земљу. Како се тада наводило, разлози су национална и унутрашња безбједност. Георгиев је враћен за БиХ са граничног прелаза Ситница.

- ДПС и овакво обрачунавање са Србима... На здравље вам и на образ - написао је тада Георгиев на “Твитеру”.

Надлежност

Влади Георгиеву је забрањен долазак у Херцег Нови до 2030. године. Послије жалбе његовог адвоката Управа полиције Црне Горе је укинула забрану. Међутим у све се умијешала Полицијска станица Херцег Нови, која је донијела своју одлуку по којој се пјевачу забрањује долазак у тај град наредних десет година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана