Агрокор избрисан из судског регистра

Танјуг
Агрокор избрисан из судског регистра

ЗАГРЕБ - Према правоснажном рјешењу Трговачког суда у Загребу завршен је поступак ванредне управе у Агрокору, и то предузеће је избрисано из Судског регистра, саопштила је Фортенова група.

"Трговачки суд у Загребу је рјешењем од 19. јула 2022. утврдио да се правоваљаним припајањем 46 неодрживих друштава дужнику Агрокор д.д. као преузимаоцу, нагодба повјерилаца Агрокора сматра спроведеном, а над дужником Агрокор д.д. завршава поступак ванредне управе", наводи се у саопштењу Фортенове.

Додаје се да је "тиме успјешно окончан један од највећих свјетских поступака реструктурирања кроз стечај, који је као такав и међународно препознат, а сам поступак је добио правни легитимитет у Европској унији, Великој Британији, САД-у и Швајцарској", преноси портал index.hr.

Током поступка ванредне управе презадужени Агрокор је, иако у банкроту, наставио с пословањем, а у процесу су очуване све операције и пуна запосленост, напомиње се даље.

Овај систем је у том тренутку на подручју југоисточне Европе запошљавао више од 50.000 људи и његова пропаст би, због утицаја на хиљаде повезаних компанија, узроковала озбиљне негативне посљедице у економијама Хрватске и свих земаља региона, оцијењује Фортенова.

Поступак ванредне управе у Агрокору је започет 10. априла 2017. године, а њиме је било обухваћено укупно 77 Агрокорових компанија. Укупан дуг компаније је у том тренутку износио 56 милијарди куна (7,4 милијарде евра), дуг је у односу на добит из оперативног пословања био око 30 пута већа, а на рачунима компанија је било свега шест куна, према наводима из саопштења.

Најважнији резултат поступка ванредне управе, уз постигнуту нагодбу и очуване пословне операције, била је чињеница да су још током поступка дугови 2.400 микро и малих добављача плаћени у потпуности, док су остали повериоци намирени у просјеку 60 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана