Агрокор изазвао политичку агонију у Хрватској

Агенције
Агрокор изазвао политичку агонију у Хрватској

Загреб - Сабор Хрватске засjеда данас у напетој атмосфери због кризе власти изазване распадом досадашње владајуће коалиције Хрватске демократске заједнице и Моста.

Како преноси index.hr, представници ХДЗ су посредно признали да немају већину, док је предсjедник хрватске скупштине Божо Петров одбио да као прву тачку дневног реда стави гласање о повjерењу њему као предсjеднику парламента.

"Жељко Реинер из ХДЗ-а рекао је како у овом тренутку није важно има ли ХДЗ већину. Тиме је практично један од водећих људи ХДЗ јавности дао до знања како ХДЗ нема већину у Сабору. Јер да има, логично је да би тако рекао", пише index.hr и истиче да премијер Андреј Пленковић не излази из сале у којој је Клуб ХДЗ и "покушава сачувати властиту гузицу у фотељи у Банским дворима".

Захтjев за гласање о неповерењу Петрову потписали су посланици ХДЗ и дио опозиционих, укупно њих 79, што је довољно за изгласавање неповјерења. Та тачка је уврштена у дневни ред, али тек као седма допуњеног дневног реда.

Петров није прихватио ни захтјеве опозиционих странака да Сабор већ данас најприје расправи предлог за изгласавање опозива актуелном министру финансија Здравку Марићу, који је раније иницирала Социјалдемократска партија (СДП), а одмах затим да се изјасни о опозиву предсједника Сабора.

Упркос противљењу готово свих посланичких клубова, Петров је прешао на расправу о Мостовим изменама Закона о архивском градиву и архивима и поручио да ће се о Марићу изјашњавати у сриједу.

Због тога су посланици опозиције, али и део ХДЗ напустили сједницу Сабора.

"Будући да је политичка криза изазвана смјеном тројице Мостових министара, Влада треба да покаже да има повјерење, а показаће га први пут кад се буде гласало о министру финансија Здравку Марићу. Ако Влада буде имала 76 гласова (за Марићев опстанак), прва слиједећа тачка је расправа о мом опозиву", образложио је Петров свој став.

Потпредсједник Сабора из ХДЗ, Жељко Рајнер оптужио је Петрова да "злоупотребљава демократију".

"Нама је свима јасно да је апсолутна већина вама исказала неповјерење. Да сам ја на вашем мјесту, још бих током викенда дао оставку, јер би то било часно", рекао је Рајнер.

Већина опозиционих странака критиковала је ХДЗ и Мост што користе Сабор за међусобни окршај.

"Као што не желимо држати лојтре ХДЗ-у у овој кризи, тако не желимо да учествујемо ни у предизборној кампањи Моста у расправи о архивама", рекао је предсједник СДП Давор Бернардић.

Он је рекао да је влада пала још прошле седмице и да је јасно да премијер Андреј Пленковић (ХДЗ) више нема већину у паралменту.

Лидер највеће опозиционе странке је оцјенио да је Пленковић са заштитом сукоба интереса у случају министра финансија, бившег извршног директора у Агрокору, криминала у том концерну и смјеном тројице министара из Моста "цијелу Хрватску довио у ситуацију велике политичке нестабилности".

Према његовим ријечима, сви посланици СДП гласаће сутра за опозив министар финансија, али није прецизно одговорио на питање хоће ли сви СДП гласати и за опозив Петрова.

Према неким спекулацијама, дио посланика СДП подржаће захтјев ХДЗ за смјеном Петрова упркос закључку врха странке да се не подржи предлог ХДЗ.

Хрватску потреса политичка криза пошто је премијер и лидер ХДЗ Андреј Пленковић прошле седмице изненада смјенио тројицу министара из Моста, мањег коалиционог партнера у власти, јер нису подржали министра финансија Здравка Марића, чији је опозив тражила опозиција.

СДП је предложила покретање питања повјерења министру финансија, који је у Владу дошао с позиције извршног директора у Агрокору, због сукоба интереса.

Опозиција тврди да он не може да обавља ту функцију, а, међу осталим, га повезују и са наводним спорним повлашћеним државним кредитима концерну.

Премијер и лидер ХДЗ Андреј Пленковић одбацио је оптужбе против Марића.

Он је у изјави новинарима у четвртак рекао да је ХДЗ спреман за изборе ако у слиједећим данима не дође до парламентарне већине, што значи подршку најмање 76 посланика.

Оцјењује се да би Пленковић уз помоћ неколико мањих странака и представника мањина могао да обезбједи крхку већину, али је упитно колико ће таква влада трајати.

Уколико то не успије, помиње се могућност ванредних парламентарних избора одмах послије локалних који су заказани крајем маја.

Влада ХДЗ и Моста трајала је свега шест мјесеци и била је оптерећена трзавицама, али су се односи заоштрили уочи локалних избора.

Пленковић је на премијерско мјесто дошао послије Тихомира Орешковића, који је као нестраначки кандидат од почетка 2016. водио владу ХДЗ и Моста.

Због неслагања коалиционих партнера и афере бившег предсједника ХДЗ Томислава Карамарка, ХДЗ је срушио сопствену владу послије свега пет мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана