Агенати хрватске војне тајне службе под истрагом

Танјуг
Агенати хрватске војне тајне службе под истрагом

ЗАГРЕБ - Хрватски Уред вијећа за националну сигурност (УВНС) и Ускок већ више од шест мјесеци спроводе истрагу о финансијским малверзацијама унутар ВСОА-е, а резултат скандала је изнуђена оставка директора агенције, генерала Ивице Киндера, након што је предсједник Зоран Милановић покренуо процес његове смјене.

Загребачки Јутарњи лист пише да је под истрагом 13 агената Војне сигурносно-обавијештајне агенције (ВСОА), који се сумњиче да су проневјерили око два милиона куна (један евро вреди око 7,5 куна) службених средстава намијењених за рад у мисијама у Пољској, Литванији и Либану.

Такође, постоје сумње да је дио војних агената службена средства трошио за прикупљање безвриједних информација, а новац који су правдали плаћањем извора тих информација су себи стављали у џеп.

Јутарњи сазнаје да нико од агената који су под истрагом није суспендован, већ су, напротив, неки у међувремену чак и напредовали, па је, кажу, на примјер једна од особа под истрагом упућена у хрватску мисију при НАТО-у.

Цијели случај је откривен током унутарње контроле који је провео Уред вијећа за националну сигурност, па је потом био проведен још један, детаљнији надзор, а након утврђених неправилности издат је неповољан налаз о раду ВСОА-е.

О утврђеним проневјерама УВНС је обавијештено Државно тужилаштво, а у истрагу је прије два мјесеца укључен и Ускок.

Према доступним информацијама, предистражни поступак је и даље у току, пише хрватски дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана