Афера “Телеком”: Суђење у Њујорку почиње 2015.

Вијести
Афера “Телеком”: Суђење у Њујорку почиње 2015.

Подгорица - Судија Окружног суда у Њујорку Ричард Саливен одлучио је да суђење тројици бивших директора “Мађар телекома”, оптужених да су корумпирали више црногорских и македонских политичара, не почне прије 31. маја 2015. године, до када обје стране морају прикупити све информације, доказе те изјаве свједока и експерата.

Према одлуци Саливена достављеној „Вијестима”, изјаве свједока оптужених мађарских менаџера треба да буду достављене тек након 1. октобра ове године ако се стране у поступку у међувремену не направе вансудски договор.

Судија је такође одредио да се до 31. марта 2015. заврше сви поступци у вези са изношењем аргумената и оптужених и тужиоца, америчке Комисије за хартије од вриједности и берзу (СЕЦ), која тројицу мађарских држављана терети да су корупцијом у Црној Гори и Македонији оштетили америчке инвеститоре, с обзиром на то да су се у овом периоду (2005. година) њихове акције листирале на њујоршкој берзи.

Одлука судије Саливена значи да би се током 2015. године могла донијети пресуда по тужби СЕЦ-а против Елека Штрауба, Тамаша Морваија и Андраша Балога.

Она је и средње рјешење између захтјева тужиоца, да суђење почне одмах овог љета и захтјева адвоката мађарских држављана, да се изјаве не узимају прије 2014. године.

Штрауба, Морваија и Балога СЕЦ терети да су у Црној Гори подмитили најмање двојицу владиних службеника и „сестру највишег владиног званичника која се бави адвокатуром”, са укупно 7,35 милиона еура.

Сестра премијера Мила Ђукановића, адвокат Ана Коларевић је потврдила да је имала пословне односе са “Мађар телекомом” након приватизације.

Циљ корупције, према тужби, био је да им Влада омогући да се, осим 51,13 одсто државних акција које су купили на тендеру, домогне и мањинског пакета дионица како би имали потпуну контролу над компанијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана