Афера “Снимак”: Усвојен технички извјештај о раду Анкетног одбора

Агенције
Афера “Снимак”: Усвојен технички извјештај о раду Анкетног одбора

Подгорица - Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су ноћас технички извјештај о раду Анкетног одбора који је утврђивао чињенице у вези са афером “Снимак”, а који садржи основне податке о броју сједница тог тијела и одржаних контролних саслушања, преносе агенције.

Извјештај се према Пословнику Скупштине усваја констатацијом без гласања посланика.

Одбор је раније предложио Скупштини да усвоји технички извјештај, након што ниједан од три понуђена приједлога закључака није добио потребну већину.

У дискусији су због недостатка времена, јер је парламент морао да гласа о извјештају прије поноћи, када се завршава редовно прољећно засиједање, могли учествовати само чланови Анкетног одбора.

Предсједник Одбора Коча Павловић рекао је да су за отварање поглавља 23 и 24, која се баве правосуђем и чланством, постављена три услова, а један од њих је расвјетљавање афере “Снимак” утврђивањем политичке и кривично-правне одговорности актера тог случаја.

Он сматра да парламент и Анкетни одбор нису испунили задатак и очекивања из Брисела.

Павловић је подсјетио да је Одбор разматрао три приједлога извјештаја о свом раду.

- “Фронт” је предложио конкретне санкције за актере афере. СДП је предложио документ са којим сам био разочаран, а у закључцима ДПС-а се наводи да је тај случај исконтруисан и да су сви који су тражили да се испита афера били заведени - рекао је Павловић.

Он каже да Одбор није успио да усвоји ниједан од предложених докумената, већ је усвојен прости извјештај, чиме је послата порука да парламент нема политичке воље да се суочи са “монструозним дјеловањем партије која себе назива демократском”.

Посланик Социјалистичке народне партије Александар Дамјановић рекао је да ће нови органи који ће бити изабрани, након промјене Устава, радити свој посао.

Шеф посланичког клуба ДПС-а Милутин Симовић каже да је афера “Снимак” покренута јер је, како је навео, требало оправдати пораз на парламентарним и прибавити алиби за пораз на предсједничким изборима.

Он је навео да се Анкетном одбору покушало судити ДПС-у.

- Расправљало се о појединачним дискусијама које нису произвеле никакву злоупотребу државних ресурса - рекао је Симовић.

Посланик Социјалдемократске партије Мићо Орландић жали што колеге из Одбора нису прихватили приједлог извјештаја његове странке у којем се наводи да на органима ДПС-а није одлучено и договорено да се врше злоупотребе у изборном процесу.

Посланици Скупштине Црне Горе донијели су 31. маја одлуку да, поводом афере “Снимак”, буде отворена парламентарна истрага и формиран Анкетни одбор о том случају.

Афера “Снимак” односи се на објављивање аудио снимака са сједница органа ДПС-а на којима је наводно разговарано о употреби државних ресурса у страначке сврхе, односно запошљавању по партијској припадности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана