Афера “Сименс” у Црној Гори иде тужиоцу у Њујорк

Вијести
Афера “Сименс” у Црној Гори иде тужиоцу у Њујорк

Подгорица - Компанија “Осми ред-Д” прикупља документацију о спорној прошлогодишњој набавци црногорског Министарства здравља, преносе подгоричке “Вијести”.

- Документација о сумњивом прошлогодишњем тендеру за набавку рендгенских и ултразвучних апарата Министарства здравља за потребе Клиничког центра Црне Горе и других медицинских установа, ускоро ће бити предати тужиоцу у држави Њујорк - најавила је директор подгоричког предузећа “Осми ред-Д” Ангелина Вуковић.

Посао су добиле фирме ПДГ и Урион, која је, тренутно, главни дистрибутер Сименсових производа за Црну Гору.

На поступак овог надметања жалила се компанија “Осми ред-Д”. Тендер је био вриједан 440 хиљаде евра, а финансиран је прошле године из кредита Свјетске банке.

- Средином овог мјесеца о свему ћемо обавијестити америчког тужиоца. Људи који контролишу набавке, које финансира Свјетска банка, тражили су од нас да се то пошаље. Имајући у виду да се акције компаније “Сименс” котирају на америчкој берзи ми ћемо у тој земљи тужиоца упознати са читавим предметом - рекла је Вуковићева.

Афера “Сименс” од краја јуна ове године потреса регион због сумње да су директори овог реномираног свјетског произвођача “куповали” послове у земљама југоисточне Европе.

Њемачка компанија “Сименс”, у периоду од 2008. до 2012. године, у Црној Гори је посредством Фонда за здравствено осигурање продала медицинску опрему са услугама сервиса у вриједности од око десет милиона евра, потврђено је јуче „Вијестима” из неколико извора.

Ову прошлогодишњу набавку инспектори Управе полиције Црне Горе провјеравају од почетка године, а саслушано је више особа. Детаљи истраге нису саопштавани, због чега подносиоци жалбе сматрају да она тапка у мјесту.

У својству грађанина, почетком ове године, полицији за сузбијање привредног криминала изјаву је дала Вуковићева, која је учествовала у том надметању и која сматра да је оштећена јер је њена понуда, како тврди, била за око 130 хиљада евра јефтинија.

Вуковићева због низа чудних дешавања на надметању отворено сумња да је било корупције на овом тендеру.

Производи компаније “Сименс” у Србији су предмет истраге због наводног давања мита у јавним набавкама.

Код њих је актуелна афера “Скенер”, која се тиче намјештених тендера за набавку радиолошке опреме.

“Сименс” је, према писању београдске штампе, учествовао током 2011. и 2012. године на тендерима који су били сумњиви јер се куповина уређаја обављала по идентичним - уиграним шемама и “надуваним” цијенама уређаја.

Милиони отишли и за сервис испоручене опреме

Из Фонда за здравствено осигурање је потврђено да је у периоду од 2008. до 2012. године њемачки “Сименс” испоручивао опрему на неколико вриједних тендера.

Фонд је на тендеру за набавку опреме за Онкологију Клиничког центра у 2008. години као наручилац уговорио са понуђачем „Оделга” – Аустрија испоруку опреме произвођача “Сименс” у износу од 4.145.004 евра.

Како сазнају „Вијести” из доступне документације Фонда здравства, са “Сименсом” је закључен и уговор о сервису у вангарантном року, у трајању од три године, након истека гарантног рока уговорених апарата у укупном износу од 839.369 еура, односно, 279.789 евра годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана